Ceaşca de sănătate: Top 5 aliaţi naturali pentru un somn odihnitor

Ultima actualizare:

    Lavanda
Lavanda

„Infuziile din plante (valeriană, tei, lavandă, talpa-gâştii şi hameiul) reduc neliniştea şi ne asigură un somn liniştit”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

În clasificarea internaţională a tulburărilor de somn sunt enumerate mai bine de 80 de cauze care contribuie la instalarea insomniei şi peste 100 de tratamente.  

Oricine se poate confrunta cu obositoarele ”nopţi albe”, dar insomnia propriu-zisă înseamnă imposibilitatea de a avea un somn de calitate, odihnitor, noapte de noapte, perioade îndelungate de timp.

Specialişti susţin că trebuie să ne odihnim opt ore pe noapte, pentru a fi în formă. Totodată, există şi alte opinii; potrivit acestora  timpul necesar pentru odihnă variază de la o persoană la alta şi este importantă îndeosebi calitatea somnului şi mai puţin numărul de ore rezervate odihnei. Statisticile precizează că unele persoane, puţine la număr, au nevoie de numai cinci-şase ore de somn pe noapte.

Cauzele insomniei, care face anual mii de victime, sunt de mai multe tipuri: surmenajul fizic sau intelectual, existenţa unor boli acute în curs de evoluţie, toxiinfecţiile cu medicamente, unele profesii care dereglează ritmul somn-veghe şi cina care conţine  „alimente grele”, precum mazărea, carnea de vânat, conservele, ouăle, ca şi băuturile excitante (alcoolul, coca-cola sau ceaiul concentrat). Netratată, insomnia se poate transforma într-o gravă problemă de sănătate. În astfel de situaţii, plantele tradiţionale sunt remedii dovedite care ne pot ajuta să scăpăm de „nopţile albe”.                                                                                              

Valeriana, un calmant al sistemului nervos central

Foarte apreciată pentru efectul calmant asupra sistemului nervos central şi pentru redobândirea unui somn liniştit, este tinctura de valeriană, procurată de la Plafar. Doza necesară este de 20 de picături care se pun pe o bucăţică de pâine şi se administrează  seara, înainte de culcare. Tratamentul trebuie urmat timp de cinci-şase săptămâni.

Teiul tratează dependenţa de calmante

Vedete de necontestat în rândul plantelor tămăduitoare, florile de tei au acţiune sedativă, antiinflamatoare, sudorifică şi emolientă. Pentru aplicaţiile terapeutice interne, infuzia din flori de tei este benefică într-o gamă impresionantă de boli-de la tulburări de somn, atacuri de panică, palpitaţii, dischinezie biliară şi până la fluidizarea sângelui. De asemenea, florile de tei sunt folosite şi în tratamentul dependenţei de calmante, când infuzia se foloseşte în paralel cu tranchilizantele, eliminând efectele negative ale acestora. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată care se infuzează, timp de zece minute, într-o cană cu apă clocotită. Se consumă două-trei ceaiuri pe zi, iar ultima ceaşcă se bea înainte de culcare cu  30 de minute, îndulcit cu miere.

Lavanda, eficientă în bolile de inimă cu substrat nervos

Datorită proprietăţilor curative, lavanda şi-a căpătat renumele de plantă miraculoasă. În tratamentul insomniei, lavanda are o acţiune calmantă asupra sistemului nervos. De asemenea, terapeuţii o recomandă în tratamentul asteniei, în boli de inimă cu substrat nervos şi în migrene. Ceaiul se prepară dintr-o ceaşcă de apă clocotită şi dintr-o linguriţă de plantă uscată, care se infuzează cinci minute, apoi se bea îndulcit cu miere.

O infuzie miraculoasă alungă incertitudinile

Pentru a combate stările de incertitudine şi de nelinişte, circumstanţe în care apar insomniile, este benefică o infuzie pe care o putem prepara din două plante : valeriană şi talpa- gâştei (câte o linguriţă din fiecare)) şi dintr-o cană de 250 ml de apă clocotită. Ceaiul se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară şi se bea îndulcit cu puţină miere. Ingredientele infuziei influenţează în bine sistemul nervos central, iar tratamentul trebuie urmat timp de trei săptămâni.

Hameiul are efecte sedative 

Un studiu de ultimă oră demonstrează că efectele sedative ale conurilor de hamei sunt puternice şi bine tolerate de organism. „Pentru fitoterapie, hameiul înseamnă o speranţă de viaţă în tratarea anxietăţii şi a complicaţiilor acestei afecţiuni: atacurile de panică şi tulburările de somn. De la hamei se folosesc florile femele, care au forma unor conuri de culoare verde, cu un miros uşor amărui, care provine de la uleiurile volatile pe care le conţin. Terapia cu hamei reglează tulburările nervoase de la nelinişte, Parkinson, insuficienţă cardiacă şi până la afecţiuni cardiace şi obezitate”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Reţetele săptămânii

Remedii din hamei: Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia: Pentru tratamentele interne, infuzia se prepară dintr-o lingură de conuri uscate şi o cană de 250 ml cu apă clocotită. Plantele se infuzează timp de zece minute, apoi se strecoară. Se consumă două-trei căni pe zi, iar ultima ceaşcă se bea înainte de culcare, îndulcită cu miere.

Tinctura: Pentru preparare, se aleg 20 de conuri care se taie mărunt şi se pun la macerat într-untr-un vas care conţine 500 ml alcool de 50 de grade. După 14 zile, preparatul se strecoară, se toarnă în sticluţe închise la culoare şi se păstrează la răcoare. Se administrează câte 25 de picături de trei ori pe zi (picăturile nu se toarnă în ceai sau apă, ci se administrează pe o bucăţică de pâine) .  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net