Ceașca de sănătate: Top trei băuturi revigorante mai eficiente decât cofeina


    Cafeaua din năut se prepară din boabele prăjite și măcinate de năutSursa foto: rețetefeldefel.ro
Cafeaua din năut se prepară din boabele prăjite și măcinate de năutSursa foto: rețetefeldefel.ro

Datorită suprasolicitărilor, fiecare dintre noi are nevoie de o ceașcă de cafea pentru a se energiza. Deseori, după ce cafeaua a fost băută, vigoarea se risipește. În același timp, sunt persoane care nu tolerează cafeau sau medicul nu le permite să consume această băutură. Totodată, nutriționiștii europeni susțin că anumite băuturi, preparate din legume și din fructe, sunt mult mai sănătoase și, deseori, mai eficiente decât cofeina.

Cafeaua din năut alungă oboseala

Nutriționiștii europeni apreciază năutul, o plantă hrănitoare, foarte bogată în nutrienți ( minerale precum fosfor, calciu, potasiu, fier), vitamine din gama B și hidrați de carbon. Cafeaua preparată din boabele prăjite și măcinate de năut este una dintre băuturile cele mai revigorante. Mai mult, această licoare este indicată  în combaterea răcelilor în sezonul rece, a oboselii, anemiei și constipației. O ceașcă de cafea de năut previne creșterea rapidă a procentului de zahăr din sânge, după mesele copioase.

Cum se prepară, cum se administrează

O porție de cafea din năut se prepară din două lingurițe de pulbere  și dintr-o ceașcă de apă. Cafeaua se îndulcește cu miere, cu zahăr brun sau cu fructoză. Se consumă cel mult trei cești de cafea pe zi.

Ceaiul Mate, o băutură cu efecte tonice

Ceaiul Mate, băutura națională a Argentinei, care înlocuiește cafeaua  și în alte țări ale Americii Latine, este preferat și de  iubitorii de ceaiuri din țara noastră. Deoarece băutura are efecte tonice și energizante, este apreciată de sportivi și de persoanele  care au o viață dinamică. Combinația de vitamine : A, B1, C și E cu minerale esențiale, pentru sănătatea organismului, cum sunt :  magneziul, calciul, potasiul și fierul, din compoziția plantei are efecte pozitive asupra mușchilor, plămânilor, inimii și a sistemului nervos. Mai mult, infuzia de Mate încetinește formarea acidului lactic, care duce la apariția febrei musculare, combate reumatismul și previne obezitatea.

Cum se prepară, cum se administrează

Băutura se prepară dintr-o linguriță de frunze și dintr-o cană de apă clocotită, apoi se îndulcește cu miere sau cu zahăr brun. O ceașcă de ceai Mate, care se bea dimineața, la micul dejun, este la fel de energizantă ca o porție de cafea tare. După preferință, se consumă una sau două cești pe zi.

Minola, un tonic pentru orice vârstă

 Minola, o băutură care se prepară din morcovi, și-a căpătat renumele de tonic pentru orice vârstă. Morcovul este ingredientul vedetă al acestei băuturi și furnizează organismului necesarul de vitamina A pentru o zi întreagă, protejând plămânii și contribuind la buna funcționare a sistemului respirator. Terapeuții apreciază că datorită celorlalte substanțe antioxidante din compoziția legumei: complexul de vitamine B, vitaminele C și E, dar și celorlalte ingrediente: ( mierea, lămâia și scorțișoara), băutura este un excelent detoxifiant și un furnizor de energie, putând să înlocuiască porția zilnică de cafea. Această băutură se recomandă persoanelor care sufere de boli ale arterelor, celor care depun eforturi intelectuale deosebite, convalescenților, astenicilor și suferinzilor de boli gastrointestinale.

Cum se prepară, cum se administrează:

Minola se prepară din  ingrediente la îndemâna noastră: 30 g miere, 150 ml suc de morcovi, o linguriță suc de lămâie și o linguriță de scorțișoară. Se amestecă sucul de morcovi obținut prin stoarcerea  unor morcovi  suculenți, de cea mai bună calitate, cu celelalte ingrediente, până când acestea se omogenizează. Se consumă una-două porții pe zi.        

cub theo rose anghel damian png
Mihaela Borcea 9 jpg
8 boca arsenie  jpeg
cub ioana ilie nastase png
mihai voropchievici jpg
FotoJet jpg
cub mircea baniciu png
foto 1   Radu Stefan Banica jpg
Senatorul PSD Niculae Badalau la sediul Directiei Nationale Anticoruptie foto Marian Iliescu
Catalin Botezatu png
image
image
image
image
efecte busuioc 0 jpeg
Lui Niculae Bădălău i s au furat bunuri din casă în valoare de 80 000 de euro jpeg
FotoJet (2) jpg
shutterstock 1833215881 jpg
pensionar jpg
nasterea domnului jpg