Ceașca de sănătate: Top trei plante care tratează cu succes laringita

Ultima actualizare:

    Ceaiurile preparate din fructe de pădure, pătlagină și cimbru, benefice pentru laringităSursa foto: Click.ro
Ceaiurile preparate din fructe de pădure, pătlagină și cimbru, benefice pentru laringităSursa foto: Click.ro

Zi de zi, iarna face tot mai multe victime. Printre afecţiunile de sezon, se numără şi laringita, o inflamaţie a mucoasei laringelui cauzată de factorii climatici nefavorabili (frig, atmosferă umedă, variaţii bruşte de temperatură), de virozele respiratorii sau bacteriene, de surmenajul vocal şi factorii alergeni sau iritanţi.

Cum evoluează boala

Boala evoluează în două forme: forma acută și cea cronică. În forma acută a bolii apar dureri în gât și înțepături, răgușeală, stare febrilă, tuse uscată,  un tonus scăzut al corzilor vocale și respirație greoaie. Laringita cronică provine de la  o laringită acută neglijată multă vreme, dar și unor factori iritanți ( îndeosebi fumatul intens și efortul vocal ).  Totodată, laringita cronică mai poate fi cauzată și de unele inflamații ale amigdalitei, sinusurilor și traheobroșitei. Boala evoluează cu forme tot mai neplăcute: gâtul se roșește, respirația este din ce în ce mai dificilă, bolnavul nu mai poate să vorbească normal pentru că vocea devine mai subțire și, în final, bolnavul poate să-și piardă vocea , fenomen cunoscut cu numele de afonie.

Opinia specialiștii europeni    

Deseori, în cazul femeilor, răgușeala persistă multă vreme, susțin specialiștii europeni. Băuturile care conțin cofeină  și cele carbogazoase agravează boala și deshidratează organismul. Mai mult, când boala persistă și nu este tratată la timp,  aceasta evoluează spre laringo-traheo-bronșită, spre sinuzită sau meningită.

Pentru a evita complicațiile la copii

La copii, datorită particularităților anatomice ale laringelui lor, boala se poate complica. De aceea, terapeuții europeni atrag atenția  părinților să trateze la timp copiii bolnavi de laringită, tocmai  pentru a evita complicațiile.  

”Dacă boala depășește câteva zile, tratamentul cu ceaiuri medicinale poate să facă minuni. În aceste ceaiuri nu se adaugă suc de lămâie, deoarece acidul agravează boala. De asemenea, dacă nu sunt interdicții din partea medicului de familie, mierea se poate adăuga în ceaiurile recomandate în tratamentul acestei afecțiuni”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul :  ”Sănătatea căilor vocale”. 

Să tratați laringita cu cele mai eficiente ceaiuri    

Fructele de pădure, pentru refacerea corzilor vocale

Cura cu ceaiuri de afin, coacăz, zmeură este recomandată bolnavilor de laringită. Totodată, aceste ceaiuri sunt indicate cântăreţilor, pentru ca aceștia să-și păstreze acurateţea vocii. 

Cum se prepară, cum se administrează

Infuziile cu ceaiuri din fructe de pădure  se prepară din 1-2 pliculeţe la o cană cu apă. Se recomadă câte trei căni de ceai călduţ pe zi. Deoarece ceaiurile din fructe de pădure sunt băuturi ideale, pentru corzile vocale; acestea se pot consuma la serviciu pentru efectul lor terapeutic, preventiv şi curativ.  

Pătlagina, decongestionează laringele

Fitoterapeuții precizează că cercetările au demonstrat că pătlagina este foarte eficientă pentru laringe și pentru căile respiratorii. Planta este administrată sub formă de infuzie şi de sirop.

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită şi o cană de 250 ml de apă clocotită. Se pune vasul cu ingredinte la foc mic și, când  ceaiul începe să fiarbă, vasul se ia de pe foc și se acoperă. Ceaiul se lasă la infuzat zece minute, apoi se stecoară și se bea. Zilnic, se  consumă câte două- trei ceaiuri.

Tratamentul cu sirop de pătlagina este indicat mai ales când apare  tusea, fie că este vorba despre tusea uscată, iritativă, spastică sau cu expectoraţie vâscoasă.

Cimbru,  pentru revigorarea corzilor vocale

Această plantă este un remediu dovedit încă din secolul I e.n.pentru virtuţile medicinale descoperite atunci. Specialiştii acelor timpuri considerau că planta este mai degrabă un medicament de excepţie, decât o mirodenie folosită la prepararea mâncării. Totodată, cercetările care s-au extins la sfârşitul secolului I e.n., încurajau folosirea tratamentelor pe bază de cimbru pentru afecţiuni ale creierului şi pentru reducerea inflamaţiilor la nivelul ficatului. În timp, cimbrul s-a consacrat ca o plantă revoluţionară, iar uleiul de cimbru a devenit un panaceu, folosit de un cerc de iniţiaţi şi pentru combaterea epidemiilor care s-au abătut asupra omenirii: ciuma, holera şi tuberculoza.  În tratamentul laringitei, ceaiul de cimbru și-a dovedit eficiența și de aceea persoanele afectate de boală trebuie să folosească tratamentul cu infuzie până la vindecare.

Cum se prepară, cum se administrează

Ceaiul se prepară din două linguriţe de plantă care se infuzează în 250 ml de apă clocotită.  Vasul cu infuzie se acoperă timp de zece minute, apoi se strecoară. Se consumă câte trei ceaiuri pe zi, până la vindecare. Fitoterapeuţii recomandă insistent infuzia de cimbru pentru revigorarea corzilor vocale.

image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 24 februarie capul sfantului ioan botezatorul icoana de  sorin vintzeanu jpeg
pizza politie pixabay jpg
Dorin Cioaba regele romilor FOTO www turnulsfatului ro jpeg
durere cap ochi jpg
extrageri loto
4 front 1 jpg
turnul eiffel shutterstock 1391056664 jpg
front marte 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net