Ceașca de sănătate: Totdeauna preparatele pe bază de splinuță țin departe de organism infecțiile
Splinuța, ( Solidago virga aurea) o plantă erbacee apreciată în țările europene, s-a răspândit în numeroase țări din lume. Planta are efecte antiseptice, antitoxice, astringente și depurative. Florile de culoare galbenă sunt dispuse în ciorchine și, de aceea, planta se mai numește varga de aur.
Splinuța tratează și previne diferite infecții
În scop medicinal, planta este indicată pentru a trata și pentru a preveni diferite infecții. Decoctul și preparatele medicinale pe bază de splinuță sunt antitoxice, antiseptice, astringente și depurative. De la splinuță se folosesc frunzele și florile galbene, asemănătoare unor steluțe. Aceste flori au efect diuretic și contribuie la eliminarea nisipului și pietrelor de la vezica urinară și de la rinichi. Splinuța este un bun remediu în cazul cistitelor și nefritelor,” De asemenea, preparatele de splinuță sunt eficiente în hepatita cronică, în enterocolite, gută, diaree, litiază și exeme. În tradiția populară, splinuța este considerată îngerul păzitor al persoanelor care s-au confruntat cu o traumă emoțională puternică , care nu și-au revenit după decesul unei persoane dragi. Totodată, planta este folosită în tratamentul hemoragiilor intestinale. În medicina populară, splinuța a fost folosită, de-a lungul timpului, în tratarea reumatismului, artritei și în curele de dezintoxicare”, precizează Eugen Giurgiu , doctor în biochimie, specialist în fitoterapie și nutriție în ”Cartea sănătății noastre”
Splinuța are efect calmant
Terapeuții apreciază efectele splinuței în tratamentul surmenajului psihic și al tensiunii nervoase. În același timp, după o traumă emoțională puternică, persoanele respective s-au îmbolnăvit de rinichi. De aceea, în astfel de situații, preparatele de splinuță sunt un leac excelent, deoarece planta are efect calmant și îmbunătățește starea emoțională a acestor persoane.
Rețetele săptămânii
Infuzia de splinuță
Cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente: o lingură de plantă mărunțită și 200 ml de apă. Planta se fierbe în apă, la foc mic, iar după 5 minute se strecoară. Se recomandă să se consume două căni de ceai pe zi. Dacă la prepararea ceaiului de splinuță se adaugă și câte o linguriță rasă de frunze de urzică și drăgaică, bolnavul scapă de bolile de rinichi. Pentru stimularea metabolismului, se administrează câte 3 căni de ceai pe zi, un interval de două săptămâni.
Ceai pentru bolile inflamatorii ale rinichilor și vezicii biliare
Cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente: 2 linguri de plantă mărunțită peste care se toarnă 500 ml apa clocotită. Planta se fierbe la foc mic, 10 minute; apoi, ceaiul se îndepărtează de pe foc. Se acoperă vasul și se lasă la infuzat timp de o oră. Se administrează câte o jumătate de cană de ceai de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, timp de 2 săptămâni. După o pauză de o lună, cura se repetă.