Cele mai bune leacuri din plante pentru sinuzită

„ Astfel de leacuri vechi au un efect antiinflamator, calmant şi reduc congestia nazală. Când sinuzita se manifestă sub formă cronică sau sub formă acută, boala trebuie tratată la timp. Respectând recomandările specialistului, putem a preveni efectele secundare nedorite", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Iată ce remedii ne recomandă fitoterapeutul:

Încălzeşte 500 ml de apă până dă în clocot, apoi adaugă o lingură de oţet de mere şi un căţel de usturoi pisat. Amestecul obţinut îl torni într-un vas. Trebuie să-ţi acoperi capul cu un prosop, să te apleci deasupra vasului la o distanţă de 30 de centimetri şi să inhalezi aburii vindecători timp de 10 minute. Tratamentul ajută la desfundarea sinusurilor şi se repetă de două ori pe zi, un interval de zece zile.

Şi aburii măghiranului fac minuni

De secole, măghiranul este folosit ca medicament şi condiment. Grecii şi romanii recomandau terapia cu măghiran bolnavilor care se confruntau cu migrene. Cu timpul, cercetătorii i-au descoperit şi efectele antiinflamatoare, antiseptice şi fortifiante.

Datorită substanţelor active din compoziţia sa, în special uleiul eteric şi vitamina A, inhalaţiile cu măghiran sunt indicate în tratamentul sinuzitei.

Într-un vas cu apă clocotită adaugă două linguriţe de plantă. Îţi acoperi capul cu un prosop şi rămâi deasupra vasului cinci minute. Efectul inhalaţiei nu se lasă aşteptat. Vei transpira din abundenţă, iar căile respiratorii superioare se vor desfunda. Tratamentul trebuie repetat de două-trei ori pe săptămână, până la ameliorarea bolii.

2 Coada şoricelului, salvie şi muguri de pin, în amestec

Coada- şoricelului, salvia, muşeţelul, ienuperul şi mugurii de pin în amestec, în părţi egale, sunt plante de leac cu rezultate remarcabile în tratamentul sinuzitei. Ceaiul uşurează respiraţia şi desfundă nasul. Prepară o infuzie dintr-o lingură de plante şi 250 ml de apă clocotită. Bea câte trei căni de ceai pe zi, îndulcit cu miere.

3 Eucaliptul, bun pentru sinusuri, dar cu măsură

Un remediu foarte eficient pentru desfundarea sinusurilor feţei este eucaliptul. Frunzele plantei conţin 1,5 % ulei esenţial, din care 90 % este reprezentat de eucalyptol, o substanţă cu proprietăţile antiseptice, febrifuge şi expectorante. Infuzia descongestionează căile respiratorii şi fluidifică secreţiile nazale. Se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă clocotită.

Deşi eucaliptul este una dintre cele mai eficiente plante în combaterea neplăcerilor provocate de sinuzită; când este consumată în exces are efecte secundare : greaţă, vărsături sau diaree. De aceea, nu depăşi doza zilnică de două căni de ceai. Totodată, terapia nu trebuie continuată mai mult de două săptămâni.

4 Levănţica îşi asigură un somn liniştit

Din cauza disconfortului produs de înfundarea sinusurilor, florile de levănţică se folosesc sub formă de infuzie. Ceaiul are un efect calmant, datorită uleiului eteric conţinut de plantă, care este principiul activ de bază. Infuzia de levănţică o prepari din patru linguriţe de plantă la un litru de apă fiartă. După 10 minute de infuzare, bea prima cană cu ceai. Restul dozei trebuie s-o consumi în aceeaşi zi.

Mesteacănul pufos este un adjuvant în rinofaringitele repetate, atât la adulţi, cât şi la copii. Leacul se foloseşte sub formă de picături (câte 10 pe zi) în episoadele recidivante de sinuzită acută fără supuraţii.

Şi extractul din muguri de carpen este indicat ca adjuvant în afecţiunile respiratorii recidivante. Pentru sinuzita cronică se administrează sub formă de picături (câte 25-30) de două ori pe zi, un interval de două săptămâni. După o pauză de 10 zile, tratamentul se poate repeta.

Tratamentul cu genţiana este un leac renumit pentru combaterea sinuzitelor. Eficienţa ei poate fi crescută prin amestecul infuziei cu cel puţin 250 mg de bromelină, o enzimă prezentă în ananasul proaspăt, într-o cană de ceai. De asemenea, infuzia poate fi folosită şi pentru spălături nazale.

7.Cataplasmele cu tătăneasă, un calmant dovedit

Tătăneasa este un remediu minune, cu efecte calmante, în tratarea sinuzitei. Pe sinusurile afectate aplică un terci, preparat din trei rădăcini de tătăneasă rasă şi fiartă în lapte. Pentru a se menţine cald, pune terciul pe o pânză de bumbac şi aplic-o pe frunte. În timpul zilei, cataplasma trebuie menţinută timp de două ore, iar seara poţi s-o schimbi după două ore.

manuta  victor dorobantu Wednesday jpg
masina cu lemne furate din padure jpeg
bacteria care te poate ucide
Bancnotele care valorează 1800 de lire
pele gettyimages 841963610 jpeg
Anamaria Prodan
Ivana Knoll FOTO Instagram png
Zile libere legale în 2023
camasialtita
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
image
image
image
image
bacteria care te poate ucide
Bancnotele care valorează 1800 de lire
calendar ortodox 2022 4 decembrie sfanta mare mucenita varvara  jpg
Zile libere legale în 2023
pele gettyimages 841963610 jpeg
Ivana Knoll FOTO Instagram png