Cele mai bune şi cele mai rele 5 alimente pentru dinţi


    Căpşunele albesc dinţii
Căpşunele albesc dinţii

Atunci când nu avem la-ndemână periuţa de dinţi, unele alimente ne pot fi aliaţi de nădejde. Ele curăţă şi protejează dinţii. Altele, în schimb, trebuie evitate pentru că pătează dantura, cauzează căderea dinţilor sau distrugerea lor.

În calitate de specialist în cadrul campaniei Zâmbește România, care aduce informații și soluții pentru o mai bună igienă orală, medicul Dana Caranovic atrage atenția asupra faptului că îngrijirea dinților se realizează și prin alimentele pe care le consumăm, nu doar prin intervenția specialistului sau produselor dedicate. De aceea, mai jos găsiți 5 prieteni și 5 dușmani pe care să îi luăm foarte în serios. Ca o regulă generală pe care trebuie să o ştiţi: ce ne face bine la sănătate, ne face bine şi la dinţi.

simeon stalpnicul png

Alimente recomandate:

1. Merele. V-ați întrebat de ce sunt atât de bune merele pentru dantură? Răspunsul este foarte simplu și logic. Nu doar merele, ci oricare fructe sau legume au un conținut mărit de apă care diluează conținutul de zaharuri și stimulează producția de salivă. În consecință, se realizează o spălare mai bună a particulelor de mâncare, se diminuează aciditatea fructelor și poți lupta mai eficient cu cariile.

2. Apa - la fel ca saliva, apa ne ajută să clătim zaharurile și acidul de pe dinți. Totodată, conține fluor sau minerale ce fortifică dinții și îi protejează de eroziune. Fluorul se găsește și în pasta de dinți pentru adulți, cea pentru copii neavând în general fluor pentru a evita acumularea unei cantități mai mari decât poate corpul celor mici să asimileze.

3. Laptele și brânzeturile -sunt principala sursă de calciu din alimentația noastră, iar calciul este principalul mineral care ne întărește dinții și oasele. Mai mult, anumite minerale din brânză repară smalțul dinților ce poate fi crăpat de la băuturi sau alimente acide, de la alimente dure sau de alternanţa cald / rece.

4. Salatele - spanacul, rucola și orice tip de salată verde sunt bogate în fier și ne ajută să ținem colesterolul sub control, ajută digestia, dar, poate cel mai important, necesită masticație mai mult decât alte alimente. Astfel, ne curățăm dinții în timp ce mâncăm pentru că aceste salate conțin multă apă și, în același timp, producem multă salivă.

5. Căpșunele - vine sezonul lor și ne bucurăm să vă spunem că acestea sunt un mare aliat al zâmbetului sănătos. Conțin acid malic, un înălbitor natural pentru dinți. Atenție însă că semințele lor pot intra între dinți și pot fi greu de îndepărtat. Asigură-te că ai ață dentară pentru o curățare corectă!

Alimente nerecomandate

1. Dulciurile tari. Bomboanele, acadelele, dropsurile mentolate sau caramelele conțin foarte mult zahăr, se lipesc de dinți și favorizează apariția bacteriilor și cariilor. În plus, există tentația de a le mesteca, ceea ce poate duce la crăparea dinților sau dislocarea prombelor. În aceeași categorie intră și fructele uscate, care aderă la dinte.

2. Carbohidraţii. Alegem uneori covrigii pentru o gustare pentru că ne gândim că nu sunt dulci și nu ne afectează dinții. Însă carbohidrații din covrigi sau biscuiți se transformă în zaharuri foarte repede în cavitatea bucală afectând smalțul dinților. În plus, covrigii și în general produsele din cocă rămân lipite de dinți și favorizează apariția bacteriilor și, implicit, a cariilor. În aceeași categorie intră și chipsurile din cartofi sau cartofii prăjiți.

3. Vinul roşu. Ce pătează faţa de masă, pătează şi dinţii. Vinul roşu colorează şi dăunează smalţului. În aceeaşi categorie intră şi cafeaua sau ceaiul negru.

4. Unele fructe. Chiar dacă fructele sunt recomandate pentru sănătate, trebuie să ştii că vişinele, afinele sau murele pătează dinţii. Nu zice nimeni să nu le mănânci, doar să te speli pe dinţi imediat după.

5. Murăturile - greu de crezut, dar murăturile afectează puternic smalțul din cauza acidității lor rezultate în urma conservării, cauzând în unele cazuri uzura mai rapidă a dintelui. E recomandat să nu mâncăm murături mai mult de o dată pe zi și atunci cu un aliment care să compenseze aciditatea.

Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
despartire   heart g56bfad668 1280 jpg
culori brazi 2022
manuta  victor dorobantu Wednesday jpg
infidelitate 0 jpeg
caine covid carantina china foto twitter jpg
Anamaria Prodan
concediul de odihnă
Jose Maria Gimenez Fernando Muslera Sebastian Sofa Edinson Cavani Daniel Ghana Uruguay Foto EPA EFE jpg
Xhaka Captură Youtube png
image
image
image
image
Anamaria Prodan
masina cu lemne furate din padure jpeg
caine covid carantina china foto twitter jpg
Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
infidelitate 0 jpeg
concediul de odihnă