Cele mai eficiente băuturi tonice pentru zile fierbinţi
Dacă nu mai aveţi energie în zilele caniculare, dacă abia duceţi la bun sfârşit sarcinile cotidiene, preparatele obţinute din frunzele, florile sau din fructele plantelor medicinale au puteri revigorante. Mai mult, aceste băuturi pot fi consumate, fără restricţii, atât de persoanele sănătoase, cât şi de cele bolnave.
Ceaiurile obţinute din fructe de pădure, din cătină, coacăz negru, rozmarin, mentă, busuioc sau din hibiscus, preparate separat sau în amestec, au efecte tonice, vitaminizante, energizante şi sunt foarte bune la gust.
„Aceste băuturi tonice nu conţin cofeină ; de aceea, pot fi consumate în orice moment al zilei. Ca băuturi energizante, aceste ceaiuri hidratează organismul şi sunt alternativa ideală la răcoritoarele din comerţ", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Fructele de pădure adună energia naturii
Cu un conţinut record de vitamine, de minerale şi de flavonoide, fructele de pădure, frunzele, tulpinile şi florile acestora vitaminizează organismul. Infuziile, decocturile şi siropurile preparate din aceste plante au efecte revigorante incontestabile. Mai mult, fitoterapeuţii spun că delicioasele fructe „ adună” şi energia benefică a pădurii în care cresc.
S-a constatat că persoanele care consumă astfel de ceaiuri, pe timpul verii, vor avea suficientă energie, iar temperaturile ridicate nu le vor afecta sănătatea. Cei care preferă ceaiuri preparate din astfel de fructe (fragi, afine, zmeură, coacăze, cătină, mure), este bine să pună la macerat o linguriţă de fructe bine zdrobite într-o cană cu apă, timp de cel puţin trei ore.
După aceea, puneţi maceratul la foc trei minute. Când se mai răceşte, după preferinţă, adăugaţi o linguriţă cu miere şi puţină scorţişoară.
Rozmarinul grăbeşte asimilarea vitaminelor
În zilele caniculare, infuzia de rozmarin (preparată dintr-o linguriţă rasă de plantă, infuzată 15 minute într-o cană cu apă clocotită) se bea călduţă, îndulcită cu miere sau cu sirop de muguri de brad.
Beţi câte două-trei căni de infuzie pe zi, iar efectul nu se lasă aşteptat, deoarece ceaiul este tonifiant şi revitalizant. În plus, specialiştii au constatat că rozmarinul contribuie la asimilarea vitaminelor (de orice tip în organism) din hrana consumată.
Persoanelor care se confruntă cu o stare de oboseală persistentă, specialiştii le recomandă să bea şi câte o cană cu decoct din rozmarin. Acesta se prepară din aceleaşi ingrediente, ca şi infuzia, dar ceaiul trebuie să clocotească un minut, iar perioada de infuzare, la temperatura camerei, trebuie să dureze 20 de minute.
Menta împrospătează şi răcoreşte
Ceaiul de mentă, apreciat ca unul dintre cele mai bune leacuri contra oboselii şi stresului, este indicat în zilele cu temperaturi ridicate. Practic, mentolul, mineralele şi substanţele specifice pe care le conţine menta, ajută la menţinerea unui tonus robust.
De asemenea, dacă adăugaţi patru linguriţe de decoct de mentă, într-o porţie de îngheţată, veţi obţine un delicios desert revigorant.
Infuzia este şi mai eficientă , dacă adăugaţi într-o cană cu ceai trei picături de ulei extras din aromatele sale frunze (la o cană). Licoarea se bea, după preferinţă, călduţă, rece sau amestecată cu cuburi de gheaţă şi cu sirop de zmeură.
Reţeta săptămânii: O licoare revigorantă excelentă Ingrediente: rozmarin, flori de hibiscus şi frunze de mentă.
Preparare: Se amestecă ingredientele (câte o linguriţă din fiecare plantă uscată) într-o cană cu apă clocotită. După o infuzare de 15 minute, ceaiul se strecoară. Licoarea obţinută îmbină efectul tonifiant al frunzelor de rozmarin cu virtuţile revigorante ale florilor de hibiscus şi ale frunzelor de mentă.
În zilele caniculare, din acest ceai se consumă câte două-trei căni pe zi, simplu sau îndulcit cu sirop de lămâie.