Cele mai murdare lucruri pe care le atingem zilnic

Ultima actualizare:

Suntem în plină epidemie de coronavirus şi ştim cu toţii că cea mai bună soluţie de a preveni contaminarea e spălarea mâinilor cu apă şi săpun, mai ales când venim de afară. De multe ori nu e suficient. Trebuie să fim conştienţi că anumite lucruri pe care le atingem zilnic sunt adevărate focare de infecţie. Pe cât posibil, trebuie dezinfectate.

Cardul, banii, portotelul. Banii circulă prin sute de mâini, aterizează prin tot felul de locuri şi rareori ajung să fie igienizaţi. Procesul de spălare a bancnotelor se face doar la Banca Naţională, însă unele bancnote nu ajung acolo niciodată.

În spaţiu privat, nimeni nu consideră necesar să-i cureţe, doar îi dau mai departe în secunda doi, la cumpărături. Aşadar, spălaţi-vă pe mâini după ce îi atingeţi. Cardul care intră în diverse bancomante şi POS-uri e şi el în aproape aceeaşi situaţie. Iar toate ajung în portofel. Recomandarea este să îl ştergeţi zilnic cu şerveţele antibacteriene.

Telefonul. Îl purtăm cu noi prin mijloacele de transport în comun, îl atingem cu mâinile murdare, apoi îl ducem în dreptul feţei când vrem să-l folosim. El poate fi un important transmiţător al virusurilor. Dezinfectaţi-l zilnic!

Coşurile şi cărucioarele din supermarketuri. Lipicioase, murdare, manevrate de sute de oameni, aceste coşuri sunt mizerabile.

Există studii care arată că virusul E. coli s-a găsit în aproape toate coşurile analizate, iar un altul a demonstrat că pe coşul de cumpărături se găsesc mai multe bacterii decât în toaletele publice.

Balustrada scărilor rulante. Şi aceasta este atinsă zilnic de sute, mii de oameni cu mâinile murdare.

E suficient ca unul să fi strănutat cu mâna la gură şi apoi să să sprijine de bandă pentru a o contamina. Ideal e să o evitaţi. Dacă nu puteţi, folosiţi geluri antibacteriene imediat după ce aţi folosit-o.

Tastatura. Nu de fiecare dată când o foloseşti eşti curat pe mâini. În timp, se îmbâcseşte cu murdărie. Nu vă duceţi mâna la nas, ochi şi gură când scrieţi la calculator şi curăţaţi săptămânal tastatura.

Tastele bancomatelor şi butoanele lifturilor. Sunt alte obiecte publice pe care le folosesc toţi. Într-un studiu mai vechi, cercetătorii au descoperit pe aceste taste circa 1.200 de microbi, inclusiv E. coli şi virusuri de răceală şi gripă. 

Geanta. E „plimbată” prin tot feluri de locuri, aşezată pe scaunul din mijloacele de transport în comun, pe tejgheaua de la supermarket, pui în ea cumpărături care, la rândul lor, au fost manevrate de atâţia oameni. E o sursă de microbi, astfel că, atunci când ajungeţi acasă, nu o aruncaţi peste tot, ci alocaţi-i un loc ferit, aproape de uşă. 

Clanţele uşilor. Atât cele de acasă, cât şi cele din locurile publice sunt „şterse” doar cu mâinile, de cele mai multe ori murdare. Adăpostesc o varietate de microbi. Astfel, fie vă spălaţi pe mâini după ce le-aţi atins, fie le dezinfectaţi periodic. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net