Cerealele integrale, cele mai bune pentru organism
Integrale, expandate, pulbere sau glazurate cu zahăr ori ciocolată, cerealele sunt preferatele copiilor şi una dintre opţiunile de bază ale adulţilor. Însă cât de sănătoase şi de eficiente sunt cerealele?
Cerealele din comerţ sunt, de obicei, procesate prin amestecarea seminţelor cu apă şi agenţi de aromatizare, sunt uscate, apoi măcinate în granule mărunte pentru a fi uşor digerabile. Cele mai întrebuinţate cereale sunt grâul, porumbul, orzul, orezul, ovăzul, secară, hrişca şi meiul. În funcţie de reţeta folosită, există mai multe tipuri de cereale.
Tipuri de cereale
- Fulgi de porumb. Conţin zahăr, sirop de malţ, sare şi apă.
- Cereale integrale. Deşi sunt gătite la abur şi uscate cu aparate speciale, acestea conţin zahăr pentru a fi mai crocante.
- Cereale expandate. În cazul lor, materia prima e făina, dar conţin şi o cantitate mare de zahăr şi grăsime.
- Cereale mix. Cerealele tip granola conţin hrişcă, mei, porumb, fulgi şi făină de orez, făină de soia, amidon de cartof, sare şi zahăr.
Beneficii
Cerealele sunt surse importante de carbohidraţi complecşi, dar şi de vitamine, minerale şi fibre. Când acestea înlocuiesc o masă, organismul va primi un număr mult mai mic de calorii decât de obicei. În acest caz, e bine să se aleagă cerealele simple, clasice, realizate din cereale integrale.
- Grâul are un conţinut bogat de vitamine, cele mai importante fiind B6 şi B12, esenţiale pentru buna funcţionare a creierului.
- Orezul echilibrează funcţiile organismului şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină.
- Orzul reduce inflamaţia mucoasei tractului digestiv, hrăneşte muşchii şi nervii, datorită conţinutului de vitamina B şi contribuie la întărirea ligamentelor.
- Secara conţine o cantitate mare de potasiu, un mineral extrem de benefic pentru o bună funcţionare a ficatului, dar şi a inimii şi plămânilor.
- Meiul întăreşte organismul în urmă dezechilibrelor cauzate de stres sau de o alimentaţie nesănătoasă. Conţine fluor, util în prevenirea cariilor dentare.
- Ovăzul e ideal pentru reglarea colesterolului, pentru bună circulaţie a sângelui şi funcţionarea optimă a inimii, dar şi pentru prevenirea aterosclerozei.
- Porumbul e util în special în dietele persoanelor care au intoleranţă la gluten.
Când devin periculoase
Cele mai multe cereale conţin zahăr. Fibrele adăugate în timpul procesului de prelucrare a cerealelor sunt fibre izolate, care au fost transformate în pulberi, nu au beneficii pentru sănătate. Una dintre cele mai periculoase componente ale cerealelor o reprezintă glutenul. Acesta e o proteină care se găseşte în grâu, orz, secară şi ovăz. De aceea, citirea etichetei unui produs este esenţială pentru a nu ne pune în pericol sănătatea, conform www.sfatulmedicului.ro