Cireşele, un bun antiinflamator
A început sezonul lor, al cireşelor! Foarte gustoase şi aspectuoase, aceste fructe ajung prima dată pe piaţă în luna mai, însă şederea lor este prelungită şi-n lunile de vară. Dincolo de plăcerea de a mânca un bol plin cu cireşe roşii şi dulci, iată că există şi multe beneficii pentru organism.
Cireşele pot înlocui cu succes ciocolata, bomboanele şi dulciurile rafinate, fiind alegeri inspirate la orice oră din zi, fie că e dimineaţă, prânz ori seară, potrivit www.csid.ro. Antioxidanţii, mineralele, acidul elagic, vitamina C, vitamina A, bioflavonoidele, melatonina şi antiocianele fac din aceste fructe adevărate izvoare de sănătate.
Efect anticancerigen
Studiile privind importanţa nutritivă a consumului de cireşe au relevat că, pe termen lung, aceste fructe au efect anticancerigen, graţie conţinutului crescut de antioxidanţi care luptă cu radicalii liberi şi protejează celulele din corp de acţiunea nocivă a acestora.
Antiinflamatoare
Pigmentul antocianic din cireşe, care dă culoarea roşie fructului, e recunoscut pentru efectele de reducere a inflamaţiilor şi a durerilor, reglează nivelul de colesterol şi trigliceridele şi reduce riscul de boli de inimă şi diabet. De asemenea, poate avea efecte miraculoase şi asupra creierului, prevenind instalarea unor boli neurodegenerative cum sunt demenţa sau boala Alzheimer.
Antioxidant
Melatonina este un antioxidant excelent pentru calmarea sistemului nervos şi este utilă în caz de insomnii, nevroze, stări de anxietate şi migrene. Deci, dacă vrei să adormi mai repede este suficient să mănânci câteva cireşe.
Reglează bătăile inimii
Mineralele precum potasiul, fierul, cuprul, zincul, cuprul şi manganul ajută la păstrarea unui ritm cardiac normal şi sunt elemente cheie pentru un transport eficient al substanţelor nutritive către organele vitale.
Hidratant
Vitamina A din compoziţia cireşelor este excelentă pentru piele deoarece conţine mult betacaroten, nutrient necesar pentru un sistem imunitar puternic şi o piele strălucitoare. Cireşele conţin până la de 20 de ori mai mult betacaroten decât căpşunele sau afinele.
Ajută la slăbit
Cireşele conţin peste 75% apă, trăsătură care le face ideale în curele de slăbire, deoarece au puţine calorii (63 calorii la 100 grame), previn deshidratarea, conferă senzaţia de saţietate, graţie fibrelor solubile din compoziţie, şi scad nivelul de colesterol negativ din organism.
Ai tensiune? Bea suc de cireşe!
Oamenii care beau 60 de mililitri de suc concentrat de cireşe, diluat cu apă, îşi scad tensiunea arterială cu 7%, în numai trei ore. La această concluzie au ajuns cercetătorii britanici. Acelaşi efect se obţine cu ajutorul medicamentelor împotriva tensiunii. Sucul de cireşe scade riscul de congestie cerebrală cu 38% sau riscul de a face boli de inimă cu 23%. Trebuie subliniat faptul că tensiunea mare e una din principalele cauze ale deceselor în cazurile de boli cardiovasculare. Pe lângă antioxidanți și flavonoizi, sucul acestor fructe mai conține și vitamine și minerale, care contribuie la menținerea sănătății organismului. Oricine poate consuma zilnic cireșe, însă persoanele care suferă de colită de fermențaie sau sensibilitate gastrică trebuie să fie precaute.