Ciulinii, buni pentru ficat
Când apar prin grădini, buruienile sunt văzute ca o adevărată pacoste. Şi totuşi, ele îşi „spală păcatele” prin multitudinea de beneficii pe care le au pentru sănătate. Revista „Click! pentru femei” îţi prezintă câteva din acestea!
Reduce colesterolul
Banalul ciulin, care creşte nestingherit la marginea culturilor, are proprietăţi curative deosebite. El conţine silimarină, o substanţă care protejează ficatul, stimulează digestia şi reduce colesterolul „rău". În acest sens este foarte util ceaiul de ciulin. Ca să-l prepari, trebuie să pui la infuzat o linguriţă cu fructe de ciulin într-o cană cu apă fiartă. După 10 minute, poţi bea ceaiul călduţ, cu înghiţituri mici, pe nemâncate, de trei ori pe zi.
Pirul, pentru colici renale
Buruiană-medicament, pirul se scoate foarte greu din pământ, de aceea este un chin pentru cei care vor să-şi cureţe terenul agricol de pălămidă. Planta are o tulpină subterană, lungă de câţiva metri, numită rizom, care conţine ingrediente valoroase pentru sănătate. Tinctura din această plantă se obţine punând la macerat 10 grame de plantă uscată în 250 ml de alcool de 70 de grade.
După zece zile de stat la umbră, amestecul se filtrează şi îl păstrezi la rece, în sticle mici, de culoare închisă. Ia câte o linguriţă, înainte de fiecare masă, în caz de colici renale şi biliare.
Volbura, bună împotriva tusei
Rochiţa rândunicii sau volbura este un adevărat coşmar pentru culturi. Din punct de vedere medical însă, este leac în tratamentul mai multor afecţiuni, printre care dischineziile biliare, constipaţiile, abcesele, arsurile, furunculele, diversele răni şi tusea. Dacă tuşeşti, amestecă o linguriţă cu volbură, mărunţită bine, cu miere şi iei dimineaţa, înainte de masă.