Click! îţi spune ce să mănânci într-o zi de post

Ultima actualizare:

Mic dejun

Humus cu pâine prăjită şi suc de portocale

Ingrediente: 2 căni năut fiert, 2 linguri tahini, 2 căţei de usturoi, 2 linguri ulei de măsline, zeamă de lămâie după gust, sare, boia.Mod de preparare: tahini sau pasta de susan se cumpără gata făcută. Se amestecă toate ingredientele în mixer (fără boia) adăugând din zeama în care a fiert năutul, sau apă simplă, circa o cană. Pe deasupra se presară boia şi se stropeşte cu ulei de măsline. Un pahar cu suc de portocale întregeşte masa.

Prânz

Borş de primăvară

Ingrediente: 6 fire de ceapă verde, 1 fir usturoi verde, 4 legături de lobodă, 2 legături de ştevie, mai multe frunze de spanac, 1 lingură de orez, 2 cartofi, 1 lingură bulion, 1 cană de borş, 1 legătură mărar, pătrunjel şi leuştean, sare şi piper după gust.Mod de preparare: curăţăm şi spălăm zarzavaturile. Ceapa şi usturoiul tocate mărunt, orezul spălat în mai multe ape şi cartofii tăiaţi în cubuleţe le punem la fiert în doi litri de apă. Când sunt aproape fierte, adăugăm frunzele de lobodă, de ştevie şi de spanac tăiate în fâşii, apoi punem bulionul, sarea şi piperul. La sfârşit punem borşul şi dăm totul în clocot. Luăm oala de pe foc şi adăugăm verdeaţa tăiată mărunt.

Mâncărică de conopidă

Ingrediente: 1 conopidă mare, 3 linguri ulei, 1 ceapă mare, 1/2 linguriţă făină, 5-6 roşii mari, 1/2 linguriţe zahăr, 1 lingură mărar şi pătrunjel, proaspăt tocate, sare.Mod de preparare: se desface conopida în bucheţele, se spală şi se opăreşte cu apă clocotită şi sare. Ceapa tăiată mărunt se lasă într-o cratiţă cu uleiul încins până se înmoaie, se adaugă făina amestecată cu 2-3 linguri de apă, zahărul, sarea şi roşiile curăţate de pieliţă şi seminţe şi tăiate în bucăţi mici. După ce a dat un clocot-două, se adaugă conopida şi verdeaţa şi se lasă să fiarbă încet, acoperit. Mâncarea trebuie să fie scăzută.

Cină

Legume gratinate

Ingrediente: 4 cartofi, 1 dovlecel, 1 ardei, 1 ceapă albă, 200 gr ciuperci, 2 căţei usturoi, 20 ml ulei de măsline, 100 ml apă, 2 linguri pătrunjel, 1 lingură condiment pentru legume, 1 linguriţă sare, 1 vârf piper negru.Mod de preparare: se curăţă legumele şi se spală. Se taie felii cartofii şi dovlecelul, se taie rondele ceapa, ardeiul în fâşii, se feliază ciupercile, iar usturoiul se toacă mărunt. Se amestecă toate legumele şi se adaugă uleiul, pătrunjelul, sarea şi piperul după gust. Se unge un vas cu puţin ulei, se aşază legumele în el, apoi se adaugă puţină apă caldă (se poate folosi şi supă de legume). Se bagă la cuptor o oră. Legumele gratinate se pot consuma calde sau reci.

Uite când avem dezlegări la peşte

Semnificaţia Postului cel Mare vesteşte apropierea Sfântului Paşte, când se sărbătoreşte Învierea Domnului Iisus Hristos. Totodată, Postul Mare aminteşte de postul de patruzeci de zile ţinut de Mântuitor înainte de începerea activităţii Sale mesianice, de unde denumirea de Păresimi (de la latinescul quadragesima = patruzeci) sau Patruzecime.Postul Paştelui este nu numai cel mai lung şi mai important, ci şi cel mai aspru dintre posturile de durată ale Bisericii Ortodoxe.Postul a fost împărţit în două perioade distincte: Postul Păresimilor sau Postul Prepascal (ţine până la Duminica Floriilor) şi Postul Paştelui sau Postul Pascal (din Duminica Floriilor până la cea a Învierii). Din acest motiv, durata totală de postire este de 48 de zile.În Postul Mare, Biserica Ortodoxă dezleagă la peşte de Buna Vestire (25 martie) şi de Intrarea Domnului în Ierusalim (28 aprilie).Pe perioada postului nu se fac nunţi.

Cum postim în Săptămâna Mare

Săptămâna Mare, ultima săptămână a Postului Paştelui, numită şi Săptămâna Patimilor, are menirea de a pregăti credincioşii pentru Înviere. În aceste zile, trebuie să ne pregătim atât sufletul, cât şi trupul, înăsprind postul pe cât ne stă în putinţă.

 Pentru Săptămâna Patimilor sunt caracteristice următoarele tradiţii: respectarea strictă a postului; interdicţia unor importante lucrări casnice; îngrijirea casei; curăţenia prin curţi; întreruperea provizorie a lucrărilor la câmp; confecţionarea hainelor noi pentru sărbătoare; tăierea vitelor şi păsărilor pentru sărbători; împărtăşirea la biserică; iertarea reciprocă între oameni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
vreme jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net