Condimentele te scapă de boli
Dau gust mâncării şi, în plus, au importante efecte terapeutice, acţionând ca un veritabil medicament natural.
Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş, expert în medicina tradiţională indiană, ne răspunde astăzi la cele mai importante întrebări despre condimente.
Când este indicat să condimentăm mâncarea?
Anumite condimente pot fi adăugate în mâncare chiar de la începutul pregătirii.
În acest caz, ele transmit alimentelor efectele lor terapeutice şi, astfel, legumele, cerealele, leguminoasele şi alte alimente vor fi mai uşor digerabile.
Aceste condimente sunt: boabele de muştar, chimenul, coriandrul, dafinul, ienibaharul, cuişoarele, ienupărul.
În general, acestea sunt sub formă de seminţe şi pot fi puse la fiert chiar nemăcinate.
Ce condimente se adaugă la sfârşit?
Este vorba despre plantele cu frunze aromate: pătrunjelul, ţelina, mărarul, menta, tarhonul, leuşteanul, busuiocul, salvia şi cimbrişorul.
Ele îşi păstrează astfel proprietăţile terapeutice, completează savoarea condimentelor adăugate la începutul preparării şi, dacă sunt în cantitate suficientă (peste o linguriţă de plantă uscată la o cană de alimente), susţin procesele naturale de vindecare.
Amestecurile de condimente gata preparate sunt la fel de eficiente?
Atenţie! În amestecurile de condimente preparate în industria alimentară poate fi găsit glutamatul (E330), un întăritor de gust care adaugă o notă uşor acrişoară.
Încercaţi să evitaţi folosirea acestei substanţe, pentru că facilitează reţinerea toxinelor în corp, iar în doze mari poate fi cancerigen.
La persoanele alergice, glutamatul poate declanşa sindromul restaurantului chinezesc, cu senzaţii puternice de căldură şi de constricţie a căilor respiratorii.
Salvia - pentru plămâni
Salvia are un gust picant, amar, astringent, cu efect încălzitor.
Are o acţiune stimulentă, diuretică, astringentă.
Infuzia de salvie reduce secreţiile excesive din corp şi, astfel, curăţă plămânii, capul, gâtul, sinusurile şi reduce transpiraţia.
Coriandrul - împotriva pietrelor la rinichi
Are un gust picant, amar şi dulce, cu efect răcoritor.
Este un mijloc natural de stimulare a fluxului urinar şi poate fi folosit atunci când la urinare apare senzaţia de usturime, din cauza nisipului sau a pietrelor.
Boabele măcinate se lasă la macerat în apă rece 4-6 ore. Se strecoară şi se bea apa.
De asemenea, este util în cazurile de balonări, greaţă sau vomă.
Mărarul - ideal pentru detoxifiere
Uşor amărui, dar cu efect răcoritor, mărarul are o mulţime de proprietăţi benefice pentru sănătate.
Specialiştii în medicina naturistă îl recomandă ca detoxifiant şi expectorant.
Este, de asemenea, extrem de util în rezolvarea problemelor digestive (colici, crampe sau diaree), în special la copii.