Consumați praz, un aliment–medicament de excepție în anotimpul rece!

Ultima actualizare:

    Prazul este antibacterian, contribuind la prevenirea  cancerului de colonSursa foto: Adevărul.ro
Prazul este antibacterian, contribuind la prevenirea cancerului de colonSursa foto: Adevărul.ro

Prazul (Allium porrum) are o istorie de peste 4000 de ani, ca aliment și medicament. În zilele noastre, prazul, o legumă populară, este consumată pe tot mapamondul. Există dovezi certe că asirienii, chinezii şi egiptenii au introdus prazul în dieta cotidiană, apreciind această legumă îndeosebi pentru calităţile sale terapeutice.

În toate timpurile, nutriționiștii au studiat efectele prazului asupra sănătății noastre

Referitor la beneficiile aduse sănătății de consumul prazului,  în țări din Asia și Grecia, terapeuţii din toate timpurile  au completat lista afecțiunilor tratate cu ajutorul prețioasei legume. Personalităţi legendare, precum istoricul Herodot, ca și poetul şi rapsodul Homer au menţionat în scrierile lor cât de valoros este prazul pentru sănătatea omului. Mai mult, faraonul Keops a elogiat virtuţile legumei într-o manieră originală : ca o dovadă a preţuirii sale, Faraonul îi recompensa pe cei mai viteji războinici ai săi cu mănunchiuri de praz. Şi Plinius cel Bătrân aduce elogii prazului în cartea sa „Istoria naturală": el dezvăluie un lucru mai puţin ştiut de contemporani : faptul că împăratul roman Nero îşi îngrijea vocea consumând praz în anumite zile, în fiecare lună.

Hipocrate preciza că prazul îmbunătățește starea de sănătate

Chiar Hippocrate, cel mai vestit medic al Greciei Antice, considerat părintele medicinei, semnala că, datorită efectelor emoliente, expectorante şi pectorale, dovedite de-a lungul secolelor, mii de bolnavi şi-au îmbunătăţit starea de sănătate cu ajutorul prazului. De la Hippocrate şi până în zilele noastre, terapeuţii au descoperit alte şi alte proprietăţi terapeutice ale popularei legume, devenită un remediu recomandat în zeci de afecţiuni- acute şi cronice.

În trecut și azi, prazul, elogiat ca un aliment ”zeu"

În Egiptul Antic, terapeuții acelor timpuri spuneau că în această țară ceapa este adorabilă, dar prazul este  un zeu. Calitățile terapeutice excepționale ale prazului au fost studiate și de nutriționiștii contemporani: „Bogată în mucilagii cu efect îndulcitor, această legumă este un aliment ideal pentru suferinzii de boli digestive. Prin substanţele mucilaginoase vegetale din compoziţie, prazul protejează şi regenerează mucoasa intestinului gros şi subţire. Recomand dieta cu praz suferinzilor cardiaci, renali, hepatici şi reumatici. Prazul reduce nivelul colesterolului „rău", combate retenţia de apă din ţesuturi şi acidul uric, fiind un tonic pentru sistemul nervos. De asemenea, această legumă  benefică pentru afecțiunile  pieptului și  ale vocii, pentru durerile de gât este utilă și pentru reducerea hipertensiunii arteriale și   pentru prevenirea cancerului”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul: ”Consumați prazul, un aliment tonic de excepție ”.  

Ce elemente nutritive conține prazul

Prazul conţine numeroase elemente nutritive cu proprietăţi vindecătoare : vitamine (A, C, E, Complexul vitaminic B), hidraţi de carbon, precum şi minerale deosebite pentru organism: fier, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, mangan, siliciu şi zinc. Frunzele verzi sunt foarte bogate în caroten şi conţin de două ori mai multă vitamina C, decât partea albă a legumei. Totodată, consumat ca aliment, prazul are proprietăţi laxative, calmante, antiseptice şi decongestionante.

Prazul combate și intoxicațiile cu alcool

Preparatele medicinale pe bază de praz :siropul, maceratul sau decoctul previn procesele de putrefacţie din intestin, constipaţiile, ateroscleroza, reducând riscul de cancer la colon. Nu în ultimul rând, proprietăţile emoliente ale acestei legume de iarnă sunt de ajutor persoanelor cu probleme respiratorii : faringită, răguşeală şi tuse. Studii recente au dovedit că sucul acestei legume (o cantitate de 500 ml consumată timp de două-trei zile) vine şi în ajutorul persoanelor intoxicate cu alcool.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene si Albert de Monaco Facebook2 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net