Copiii alăptaţi natural sunt mai feriţi de astm
Cercetătorii de la Centrul Medical Erasmus din Olanda au ajuns la concluzia că hrănirea copiilor exclusiv cu lapte matern până la vârsta de 6 luni poate reduce riscul apariţiei simptomelor astmului în copilărie.
În urma studiului afectuat de aceştia, a reieşit faptul că subiecţii, care nu au fost alăptaţi niciodată au prezentat o incidenţă mult mai mare a respiraţiei dificile şi a tusei uscate sau cu expectoraţii în primii 4 ani de viaţă, comparativ cu cei care au fost hrăniţi cu lapte matern în primele 6 luni. Copiii care nu fuseseră alăptaţi deloc prezentau de 1,4-1,5 mai des simptome precum respiraţia şuierătoare şi tusea.
Chiar şi în cazul copiilor care au fost hrăniţi atât cu laptele mamei, cât şi cu alte tipuri de lapte în primele 4 luni, s-a observat un risc crescut de dezvoltare a simptomelor premergătoare astmului, comparativ cu cei care au fost hrăniţi în exclusivitate cu lapte matern. De asemenea, studiul a relevat faptul că primele simptome ale astmului apar mult mai devreme la copiii care au fost alăptaţi mai puţin timp sau în completarea dietei formate din alte alimente.