Cori Grămescu dezvăluie secretul unei mese de lux cu bani puțini. O mâncare sănătoasă nu trebuie să fie și scumpă
Pentru mulți dintre noi, conceptul de a mânca sănătos ne duce la ideea la alimente scumpe, cumpărate de la magazine de profil. Însă nu este chiar așa. Specialista în lifestyle și nutriție, Cori Grămescu, spune că puem avea un plan alimentar sănătos cu puțini bani.
Experta demontează mitul conform căruia mâncarea sănătoasă este și una scumpă. Cheia unei alimentații sănătoase, inclusiv a slăbirii constă în primul rând în consumul de ingrediente naturale, neprocesate, generice. ”Nu trebuie să cădem în capcana ”alimentelor minune” scumpe care pot fi cu ușurință înlocuite cu alimente locale mult mai ieftine și la fel de benefice organismului”, scrie Cori Grămescu pe Facebook.
O masă sănătoasă nu trebuie să fie neapărat scumpă. Borccoli-ul poate fi înlocuit cu varza
Experta în nutriție spune că este foarte important să consumăm minim 600 g de legume pe zi dar proteine de bună calitate, în cantitate moderată, la fiecare masă se arată pe site-ul spectacola.ro.
Ea mai arată că, de exemplu, oricând borccoli-ul poate fi înlocuit cu conopida sau varza, zucchini cu dovlecei, mango cu piersici, sau tonul cu palamida, un peste care creste în Marea Neagră și care are tot la fel de multe proteine ca tonul de cea mai bună calitate.
Un meniu de vară sănătos, cu rețete ce pot părea desprinse din meniurile restaurantelor gourmet, dar care sunt foarte ușor de gătit, pot fi preparate cu mai puțin de 25 de lei pe zi dacă facem cumpărăturile în mod organizat, din piață.
Meniu de 25 de lei pentru o zi
Iată un exemplu de meniu care nu costă mult, însă este foarte sănătos.
Mic dejun: O felie de pâine neagră cu maia, 2 ouă fierte cu muștar, un ardei kapia și un castravete. Sau: o felie de pâine neagră cu maia, 4 linguri salată de vinete fără maioneză, 3 felii mici de telemea de capra, 10 roșii cherry.
Gustare de fructe: 250 g fructe de sezon la alegere, cât mai proaspete și mai variate.
Prânz: Salata de legume cu piept de pui și dressing de brânza – o mână zdravănă de salată asortată, o roșie, un castravete, un ardei gras, o lingură capere, un morcov ras, o tijă de țelina apio, un sfert de piept de pui la grătar tăiat cubulețe, mărar, pătrunjel, o legătură de ceapă verde fără frunze tocată mărunt. Se taie felii mici legumele și se amestecă împreună cu puiul și verdeața. Se mixează o felie mică de telemea de oaie cu 10 linguri de apă și zeama de la o jumătate de lămâie până rezultă un sos, care se adaugă peste salată. Se servește cu 4 crackers de secară simpli.
Cina: Un sfert de piept de pui la grătar cu salată asortată cu varză – se dau pe răzătoare 100 g varză albă, 50 g salată iceberg, un castravete mare, o legătura de ceapa verde, o legătură de mărar și se amestecă bine ingredientele. Se adaugă o jumătate de avocado tăiat cuburi, 3 linguri de măsline verzi tocate și se condimentează cu zeamă de lămâie, sare și piper.
Însă fiecare putem combina alimentele care ne plac cel mai mult pentru a obține meniurile preferate, însă sănătoase.
Citeste si:Dieta la ore fixe topeşte zece kilograme în patru săptămâni