Cresc cazurile de miopie în rândul copiilor. Ecranele și tehnologia, principalii inamici

Ultima actualizare:

Din ce în ce mai mulţi copii au probleme cu vederea. În ultimii ani, au apărut tot mai multe cazuri de miopie, precum şi progresia miopiei preexistente, ochi uscaţi, dioptrii mai mari, şi toate acestea din cauza dependenţei de ecrane şi tehnologie. 

image

Pandemia a fost un moment de boom, iar acum medicii oftalmologi încearcă să le păstreze în parametri normali vederea. Olena Palli este medic primar oftalmolog şi a vorbit pentru Click! despre problemele cu care se confruntă atât părinţii, cât şi copiii. 

Click!: Când este momentul pentru un control oftalmologic? 

Olena Palli: Primul control oftalmologic, chiar şi la un copil nou-născut, este esenţial atunci când părinţii observă anomalii vizibile, cum ar fi devierea ochiului accentuată sau pupila albicioasă. În astfel de cazuri, un consult oftalmologic imediat este crucial. În lipsa simptomelor, se recomandă evaluări periodice: prima la bebeluşii de 6 luni, apoi în jurul vârstei de 3 ani şi înainte de şcoală, în jurul vârstei de 6 ani. Ulterior, frecvenţa controalelor va fi stabilită de medic în funcţie de necesităţile fiecărui copil, cu posibile controale anuale sau mai dese în cazurile specifice.

Care sunt efectele negative ale ecranelor asupra vederii?

Expunerea prelungită la ecrane poate cauza evaporarea lacrimilor şi uscarea suprafeţei oculare, ducând la simptome neplăcute: senzaţie de arsură, mâncărimi, senzaţia de corp străin sau roşeaţă oculară. Mai mult, poate provoca apariţia sau progresia miopiei deoarece ochiul se adaptează vederii de aproape, pierzând din acurateţea la distanţă. 

Ce măsuri sunt recomandate pentru a preveni problemele oculare? 

Pentru copiii sub 10 ani, este recomandat să limiteze timpul petrecut în faţa ecranelor la o oră pe zi. Cei peste 10 ani pot petrece între două şi două ore şi jumătate zilnic, dar este important să facă pauze regulate. O metodă eficientă este regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute de utilizare a ecranului, copilul ar trebui să se uite la o distanţă de 20 de “picioare” (20 feet ) sau 6 metri timp de 20 de secunde pentru a relaxa ochii.

Olena Palli, medic  primar oftalmolog
Olena Palli, medic primar oftalmolog

Ce tipuri de afecţiuni sunt întâlnite la copii în clinică? 

Printre cele mai frecvente afecţiuni se numără miopia, hipermetropia, astigmatismul şi strabismul. În plus, clinica tratează patologii precum paralizii musculare oculare, cataractă congenitală, glaucom şi distrofii retiniene. De asemenea, sunt multe cazuri la care depistăm rupturi retiniene, care netratate la timp, pot evolua spre dezlipire de retină. 

Cum reacționează părinții la aceste riscuri?

Deși părinții sunt conștienți de riscurile expunerii la ecrane, mulți dintre ei așteaptă ca medicul să fie cel care explică copiilor pericolele. Cu toate acestea, responsabilitatea de a limita accesul la ecrane rămâne în mare parte în mâinile părinților.

Cum a evoluat numărul copiilor cu probleme de vedere în pandemie? 

Pandemia a generat o creştere considerabilă a cazurilor noi de miopie în rândul copiilor, precum şi progresia miopiei preexistente. Un exemplu extrem a fost un pacient de doar 10 ani la care dioptriile au crescut cu 2 unităţi în doar câteva luni, evidenţiind o tendinţă alarmantă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net