Creţuşca sau aspirina fără reţetă
Plantă întâlnită frecvent pe marginea apelor şi a drumurilor, creţuşca este numită şi aspirina vegetală a casei, fiind folosită cu succes ca remediu naturist în tratarea multor boli.
Creţuşca (Filipendula Ulmaria) este recunoscută pentru proprietăţile sale medicinale, fiind o sursă de acid salicilic, principalul component al aspirinei. Numele vechi al plantei a fost spirea (ulmaria) din care a derivat numele medicamentului.
Creţuşca este o plantă cu flori galben pal, mici şi parfumate, are tulpina brun roşcată, de până la 1,5 metri înălţime, şi frunze mari, verzi. Înfloreşte începând cu luna iunie şi până în august.
A fost considerată o plantă sacră în ritualurile celtice antice, ceea ce, inevitabil, a dat naştere unor mituri despre proprietăţile sale. În trecut, se credea că planta induce un somn din care nu se mai putea trezi nimeni. Pe de altă parte, miresele le preferau în buchetele de flori, crezându-se ca aduc prosperitate, noroc şi linişte sufletească.
În remediile naturiste se foloseşte întreaga plantă, fiind bogată în uleiuri volatile, salicilat de metil, tanin, mucilagii, flavonoide şi glicozide fenolice.
Tratează migrenele şi reumatismul
Ca şi în cazul aspirinei, creţuşca este folosită cu precădere pentru a calma durerea. Este recomandată în tratarea migrenelor, a răcelilor şi a durerilor cauzate de reumatism.
Planta este utilizată şi ca diuretic antiseptic, pentru diaree, mai ales la copii. Datorită conţinutului de mucilagii, creţuşca este ideală şi pentru tratarea problemelor mucoasei stomacului: precum gastrita şi ulcerul. De asemenea, creţuşca reduce aciditatea din stomac şi este recomandată pentru cei cu boli reumatice deoarece elimină acidul uric în exces.
Află pe clicksanatate.ro ce alte afecţiuni se pot ameliora cu remedii pe bază de creţuşcă!