Cu ce înlocuim carnea, ouăle și brânza în Postul Crăciunului? Trei rețete la îndemâna oricui

Ultima actualizare:

    Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Când începi să ții post, trebuie să te gândești și la variantele sănătoase de a înlocui produsele de origine animală din farfuria ta. Organismul are nevoie de alimente energizante și diverse, bogate în vitamine și minerale, astfel încât să dea randamanet în activitatea de zi cu zi.

Cu siguranţă postul nu este uşor, însă cu o varietate atât de mare de produse de post din care să alegem, ar trebui să nici nu mai simţit lipsa lactatelor sau a cărnii. 

Ciuperci şi fasole în loc de carne 

Ciupercile sunt pe primul loc în topul alimentelor care înlocuiesc carnea. La nivel nutriţional, ele deţin toate calităţile cărnii, plus una foarte importantă: nu conţin grăsimi, colesterol, zahăr sau sare. Conţin proteine şi fibre, vitaminele B1, B2, B3, B6, C şi D, acid folic, fier, zinc, potasiu, seleniu, fosfor şi cupru. Se pot pregăti sub formă de sote, tocăniţă cu ardei, gogoşari şi ceapă, prăjite cu usturoi, la cuptor gratinate cu caşcaval de soia sau ca umplutură pentru plăcinte sau plicuri de foi.

Fasolea este o legumă foarte consistentă şi săţioasă. Le poţi prepara cu sos de tomate în loc de friptură de carne, sau în ciorbe şi iahnie cu usturoi şi ceapă verde. Există diverse soiuri de fasole pe care le poţi încerca. Mâncărurile mexicane conţin de pildă fasole exotice. Lintea, mazărea, orezul, gutuile şi nucile sunt de asemenea substituienţi vegetali de excepţie pentru carne şi produsele din carne. 

Lapte de soia, orez şi migdale în loc de lapte de vacă 

Laptele de soia este un produs ecologic şi sănătos. Are 40% proteine şi o gamă diversă de vitamine, aiczi graşi şi hormoni naturali. Se obţine prin măcinare boabelor de soia înmuiate o noapte în apă, prin maşina de tocat.

Laptele de orez conţine calciu, fosfor, magneziu, zinc, Vitaminele A, B12 şi D, proteine şi fibre. Îl poţi prepara acasă din orez brun fiert amestecat cu apă, dat prin blender şi strecurat prin tifon. Se poate adăuga în el sare, vanilie sau scorţişoară.

Laptele de migdale conţine mulţi mai mulţi antioxidanţi decât laptele de vacă: Vitamina E, magneziu, seleniu, calciu, fier şi fibre. Se poate prepara prin înmuierea migdalelor în apă şi măcinarea lor prin maşina de tocat sau la blender.  

Produse vegetale  

Se poate face şi brânză, unt, smântână sau chiar îngheţată din produsele vegetale. Cei care postesc pot înlocui maioneza din ou cu maioneză făcută din pufuleţi înmuiaţi în apă sau cartofi fierţi, amestecaţi cu muştar. În loc de macaroane cu brânză se pot prepara macaroane cu varză sau plăcinte cu bostan, scrie lataifas.ro. 

Sarmale cu ciuperci

Ingrediente: 

250 g orez, 300 g ciuperci, 3 cepe, 1 morcov, 3 linguri pastă tomate, 1 linguriţă cimbru, sare, 4-5 linguri ulei, piper, 1 varză murată medie.

Mod de preparare: 

Sarmale de post
Sarmale de post

Ceapa şi morcovul se dau pe răzătoare şi se călesc în puţin ulei, apoi se adaugă ciupercile. Spală orezul şi adaugă-l în cratiţă. Condimentează cu sare, piper şi adaugă şi pasta de tomate. Frunzele de varză se desfac şi se împăturesc sarmalele aşezându-le într-o oală pe fundul căreia care ai aşezat câteva frunze de varză tocată. Toarnă apă cu pastă de tomată şi acoperă cu un capac, apoi dă-le la fiert pentru o oră. Serveşte-le cu mămăliguţă şi iaurt gras fără lactoză. 

Musaca de cartofi

Ingrediente:

1,5 kg cartofi albi, 200 g ciuperci, 2 căni de pastă de tomate, 2 cepe, 1 morcov, 1 legătură de pătrunjel, 1 cană iaurt vegetal, 1 roşie, 1 lingură de cimbru, sare, boia dulce şi iute.

Mod de preparare:

Musaca de cartofi
Musaca de cartofi

Fierbe cartofii în coajă până la jumătatea procesului, apoi taie-i în felii groase. Toacă bine ciupercile, căleşte-le şi condimentează. Peste ele, pune pasta de tomate, pătrunjelul şi 3 sferturi din iaurtul vegetal. Unge o tavă cu ulei şi aşează straturi de cartofi şi compoziţia de ciuperci până ce termini ingredientele.  Dă la cuptor pentru 40 de minute şi ornează cu pătrunjel şi iaurt. 

Negresă cu nuci

Ingrediente:  

1/2 cană ulei, 1 cană apă (250 ml), 1 cană zahăr, 2 căni făină, 2 linguri gem de fructe, 2 linguri cacao, 2 linguriţe bicarbonat, 2 linguri zeamă de lămâie, nucă măcinată, esenţă de rom, coaja de la 1 lămâie, 1 praf de sare. 

Mod de preparare: 

Negresă de post
Negresă de post

Într-o cratiţă, pune la foc mediu zahărul, apa, gemul şi cacaua până se omogenizează. După ce stingi focul, pune deoparte 10 linguri din amestecul obţinut pentru glazură. Adaugă peste amestecul din cratiţă bicarbonatul, făina, nuca măcinată şi sarea. Amestecă şi apoi pune-o într-o tavă tapetată cu foaie de copt şi dă prăjitura la cuptor pentru 30-35 de minute la foc potrivit. Scoate negresa, toarnă glazura şi mai lasă la cuptor pentru 5 minute. 

Mai multe rețete găsești pe clickpoftabuna.ro.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
calorifer shutterstock jpeg
marcel bartic colind jpg
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
marelbo png
image
actualitate.net
image
actualitate.net