Cum afli dacă ai probleme cu tiroida

Ultima actualizare:

    Femeile au o probabilitate de  şase ori mai mare de a fi  diagnosticate cu tulburări  tiroidiene, iar riscul  de apariţie a acestora  creşte odată cu vârsta
Femeile au o probabilitate de şase ori mai mare de a fi diagnosticate cu tulburări tiroidiene, iar riscul de apariţie a acestora creşte odată cu vârsta

Tiroida este o glandă care a împrumutat forma unui fluture, fiind situată la nivelul gâtului. Este responsabilă de reglarea metabolismului, iar dereglările ei duc la apariţia problemelor la nivelul mai multor organe. Iată ce investigaţii îţi arată dacă totul este bine sau dacă e cazul să începi un tratament, conform ghidului ”Toate analizele medicale pe care le faci într-o viaţă”.

Pentru identificarea disfuncţiilor tiroidiene, medicii endocrinologi recomandă, în afara analizelor de sânge, investigaţii medicale precum ecografia tiroidiană şi scintigrafia.

Scintigrafia depistează cancerul tiroidian

Scintigrafia tiroidiană este o analiză esenţială care permite evaluarea ţesutului tiroidian, cu ajutorul căreia se poate stabili tipul nodulilor tiroidieni (dacă sunt sau nu canceroşi).  Rar scintigrafia este recomandată şi pacienţilor a căror  teste sangvine indică hipotiroidism sau hipertiroidism, pentru o evaluare cât mai amănunţită. Tot cu ajutorul acestei proceduri se evaluează starea pacienţilor după tratamentul anticanceros.

Cum te pregăteşti pentru intervenţie

  • trebuie să întrerupi orice tratament medicamentos administrat pentru tiroidă, cu o săptămână înainte de procedură;
  • trebuie să anunţi medicul dacă iei medicamente pentru alte afecţiuni, cât şi dacă alăptezi;
  • cu două ore înainte de investigaţie,  nu ai voie să mănânci.

Interzisă femeilor însărcinate

Cu patru ore înainte de începerea procedurii, medicul îţi va da o pastilă cu iod, ca să fie absorbit de glanda tiroidă. Apoi, medicul face capturi cu o cameră specială. Procedura va fi repetată după 24 de ore. Scintigrafia nu are efecte secundare, însă nu este recomandată femeilor gravide sau celor care alăptează. Procedura costă în jur de 300 de lei.

Ecografia tiroidiană, nedureroasă

Nu este o investigaţie de rutină, ci este recomandată de medicii endocrinologi pentru depistarea nodulilor tiroidieni, cât şi pentru identificarea acestora,  dacă sunt benigni sau maligni.  De asemenea, este stabilită şi consistenţa acestora, dacă sunt lichizi sau solizi.Ecografia tiroidiană este indicată şi celor cu tiroida crescută în volum, mai ales că este posibil să aibă nevoie şi de o intervenţie chirurgicală. Nu în ultimul rând, este recomandată şi celor care au în familie persoane care au suferit de cancer tiroidian.

Ce trebuie să mai ştii

  • procedura  este neinvazivă, căci nu foloseşte radiaţii, este rapidă şi nu are efecte secundare;
  • pacientul poate pleca acasă imediat după terminarea examinării;
  • nu necesită proceduri speciale şi durează în jur de 30 de minute;
  • se recomandă inclusiv femeilor însărcinate, căci nu pune în pericol viaţa fătului.

Investigaţia costă între 80 şi 140 de lei

Investigaţia care permite vizionarea tiroidei în timp real se realizează cu ajutorul undelor sonore emise de un aparat special (transductor), însă sunt imperceptibile la nivelul urechii. Viteza de propagare a undelor este influenţată de densitatea tiroidei. O parte din unde se reflectă şi se reîntorc transductor, sub forma informaţiilor. Ulterior, cu ajutorul unui program pe calculator, aceste informaţii sunt transformate în imagini, pe care medicul le interpretează. Investigaţia costă între 80  şi 140 de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net