Cum citeşti corect eticheta produselor alimentare
Ultima actualizare:
Ambalate frumos, cu imagini atrăgătoare, mii de produse alimentare ne fură ochii, astfel încât le punem direct în coş, fără a mai căuta informaţii despre calităţile lor nutriţionale. Citeşte mai multe despre eticheta nutriţională în numărul 8 din Click! pentru femei!
Ţinând cont de informaţiile de pe etichete, am putea face alegeri mult mai sănătoase pentru organismul nostru.
- Atenţie la termenul de valabilitate! Etichetele alimentelor au mai multe componente de care este obligatoriu să ţinem cont dacă dorim să avem un meniu sănătos. Printre cele mai importante se numără termenul de valabilitate. Dacă acesta este depăşit, nici o altă informaţie despre produs nu ne mai interesează. Mai dificilă este alegerea produselor gata preparate. În acest caz, data fabricării fie lipseşte, fie nu dovedeşte calitatea alimentelor, pentru că intervin alţi factori – condiţiile de păstrare. Aşadar, recomandarea noastră este să cumperi doar produse din locuri autorizate şi de la comercianţi de încredere. Asigură-te că până la momentul planificat pentru consum, produsul va fi în termenul de valabilitate. De exemplu, când cumperi un carton de 30 de ouă, fii sigură că familia ta le va consuma până la data de expirare. Ca să nu dai greş, cumpără mai puţine şi mereu proaspete. Nu cumpăra alimente cu termen de valabilitate modificat sau ştampilat cu alte date decât cele originale. Nu te lăsa păcălită nici de oferte, unde sunt expuse produse cu 1-2 zile până la data expirării. Calitatea lor poate fi îndoielnică.
- Cercetează compoziţia produsului. Pe lista de ingrediente se regăsesc, în ordine descrescătoare a cantităţilor, toate elementele care alcătuiesc acel produs: materia primă, aditivii şi aromele folosite la fabricare. Fii vigilentă! Producătorii sunt ingenioşi: ne informează pe partea din faţă a ambalajului că vom consuma pate din ficat de gâscă, însă, în lista de ingrediente, descoperim că produsul conţine doar 20% din respectivul ficat. Cu E-urile ne-am obişnuit. Ştim că sunt aditivi alimentari, care sunt autorizaţi de Uniunea Europeană. Ele sunt folosite pentru ,,a da gust“ şi pentru a păstra alimentele mai mult timp. Unele substanţe pot deveni periculoase dacă sunt consumate în cantităţi mari. Încearcă să alegi produse care au o listă de aditivi mai scurtă. Dacă ştii că suferi de alergii, asigură-te că ai citit cu atenţie lista alergenilor menţionaţi.