Cum îți dai seama că ai făcut preinfarct. Simptome și factori de risc

Preinfarctul, cunoscut și ca anghina pectorală, este o formă gravă de cardiomiopatie ischemică, care poate evolua rapid spre un infarct miocardic acut. Află care sunt simptomele, dar și principalii factori de risc care pot duce la o astfel de suferință. 

image

Preinfarctul sau angina pectorală instabilă are loc atunci când fluxul de sânge către inimă este brusc încetinit de vasele de sânge îngustate sau de micile cheaguri de sânge care se formează în arterele coronare. Are simptome asemănătoare cu cele ale infarctului miocardic și doar în urma unor investigații se poate stabili clar dacă a fost vorba despre un preinfarct sau despre un infarct miocardic acut.

Simptomele preinfarctului

Principalul simptom al preinfarctului îl reprezintă anghina pectoral, adică acea durere cunoscută și ca durere toracică și care apare în perioade de repaus sau la eforturi minime. Alte semne ale preinfarctului includ: dureri în piept, în spatele sternului, care pot afecta madibula, dinții și chiar spatele; sentimentul de apăsare sau greutate în dreptul inimii sau senzația de strângere, ca o gheară; grețuri; vărsături; dureri de stomac; dificultăți de respirație. Simptomele pot apărea în urma efortului depus, din cauza stresului, după o masă abundentă sau din cauza frigului, ori chiar în stare de repaos. Acestea pot dura peste 15 minute, conform fortiusmedical.ro. Atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor, cel mai comun simptom este durerea sau presiunea în piept. Dar femeile sunt cumva mai predispuse decât bărbații să aibă și alte simptome, precum dificultate la respirație, greață, durere în spate sau durerea de maxilar.

Factorii de risc

Ca în orice afecțiune, există câțiva factori de risc care favorizează apariția preinfarctului. Cei mai frecvenți sunt vârsta (persoane de peste 60 de ani), istoricul familial, colesterolul crescut, hipertensiunea, fumatul, diabetul, obezitatea, sedentarismul, stresul. 

Ce faci dacă ai simptome? 

Dacă ai angină stabilă, trebuie să fii atent la orice dureri în piept pe care le simți, chiar și atunci când ești în repaus. De asemenea, fii atent la durerile în piept care durează mai mult decât în mod normal sau dacă le simți diferit. De regulă, simptomele preinfarctului persistă câteva minute. Preinfarctul are simptome similare cu cele ale unui infarct miocardic. Dacă ai simptomele acestuia, acționează rapid. Primind tratament repede, ți-ar putea salva viața. Dacă medicul tău ți-a prescris nitroglicerină pentru angina pectorală, ia 1 doză de nitroglicerină și așteaptă 5 minute. Dacă simptomele nu se îmbunătățesc sau vezi că se înrăutățesc, sună la 112. Descrie simptomele pe care le ai și spune că s-ar putea să ai un infarct miocardic. În unele cazuri, ți se poate recomanda să mesteci aspirină, deoarece aceasta, chiar și în doze mici, îți va ajuta sângele să nu se coaguleze, astfel încât să supraviețuiești unui infarct. Așteaptă ambulanța și nu încerca să te urci la volan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net