Cum îţi recapeţi vocea cu darurile naturii
Ultima actualizare:
Ţi-ai pierdut vocea? Încearcă să nu mai vorbeşti, nici chiar în şoaptă, să bei lichide călduţe şi să respiri pe nas. Pe lângă acestea, natura are un adevărat arsenal cu care să lupţi contra disfoniei. Iată câteva dintre ele!
- Consumaţi infuzii călduţe din plante cu acţiune emolientă, calmantă şi expectorantă: muşeţel, pătlagină, nalbă-mare, tei, lichen-de-piatră, lămâie, ciuboţica-cucului, cimbrişor, trei-fraţi-pătaţi, podbal, lavandă şi angelică. Se recomandă două-trei căni/zi, în amestec cu miere naturală şi suc de lămâie.
- Amestec de miere şi lămâie, cu înghiţituri lente.
- Miere zaharisită, baton de propolis.
- Sirop din muguri de brad.
- “Şodoul” bunicii rămâne la fel de eficient: se amestecă un gălbenuş (proaspăt) cu lapte călduţ şi două linguri de miere. Se freacă bine gălbenuşul cu mierea şi se adaugă treptat laptele (o cană).
- Extern: comprese cu apă caldă şi oţet de mere în jurul gâtului.
- Inhalaţii cu aburi de infuzie de muşeţel, în care se adaugă câteva picături de ulei esenţial de eucalipt, pin, brad, mentă sau lavandă, aproximativ 5-10 minute.
- Aloe vera. Se amestecă două linguriţe de gel proaspăt de aloe vera cu două linguriţe de miere. Se ia o dată pe zi. De asemenea, puteţi face gargară cu suc de aloe vera de două-trei ori pe zi, prin diluarea în apă salină.
- Fierbeţi două linguriţe de seminţe de anason în două căni cu apă. Beţi de mai multe ori pe zi din acest amestec, dar nu mai mult de două linguriţe într-o oră. Puteţi folosi combinaţia şi pentru comprese pe piept.
- Puteţi beneficia de proprietăţile antimicrobiene ale usturoiului, savurând sucul a doi căţei de usturoi pe care îi striviţi mai întâi în dinţi şi apoi îi înghiţiţi. Pentru o recuperare rapidă, repetaţi de trei-patru ori pe zi. O altă metodă este să faceţi o pastă dintr-un căţel de usturoi şi miere. Consumaţi o linguriţă din această pastă împreună cu un pahar de apă, de trei-patru ori pe zi.
- Gargară cu apă şi sare. Se dizolvă o jumătate de linguriţă de sare într-un pahar cu apă călduţă. Se face gargară cu soluţia salină de cel puţin patru-cinci ori pe zi. Sarea are proprietăţi antibacteriene. Nu se bea şi nu se mănâncă nimic timp de jumătate de ora după gargară, conform www.farmaciata.ro.