Cum ne influenţează sănătatea cele şase gusturi: dulce, acru, sărat, amar, picant şi astringent
Teoria gusturilor joacă un rol important în medicina indiană. Dacă alimentele sunt folosite corect, ele vor hrăni bine corpul.
Specialistul Click! în medicină tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş, ne spune cum ne influenţează sănătatea cele şase gusturi: dulce, acru, sărat, amar, picant şi astringent.
Gustul dulce stimulează creierul, provoacă o creştere a fluxului sângelui, îmbunătăţeşte cantitativ sperma, potoleşte setea şi prelungeşte viaţa. De asemenea, are un efect benefic asupra vocii şi ajută la regenerarea părului. Substanţele care au un gust dulce sunt mai hrănitoare decât cele acre şi sărate. Consumaţi alimente dulci (cereale, lapte, fructe bine coapte, miere, fructe uscate) atunci când vă simţiţi slăbiţi, devitalizaţi sau după ce aţi pierdut în greutate. Excesul de dulce determină creşterea în greutate, provoacă somnolenţă, apatie, tuse, diabet.
Gustul acru revigorează digestia, creşte apetitul, dezvoltă corpul. Alimentele acre au un efect energizant. Folosit în tratamentul intern, gustul acru este încălzitor, iar în tratamentul extern este răcoritor. Cele mai comune sunt fructele (lămâi, grapefruit, zmeură, vişine, corcoduşe), dar şi vinul şi oţetul de mere. Plantele medicinale folosite pentru gustul lor acru sunt cătina, măceşele, tamarindul, pinul, leuşteanul. Excesul de acru vă poate da o senzaţie de arsură pe gât, în piept şi în inimă.
Gustul sărat este digestiv, foarte înţepător şi penetrant. Se află la originea senzaţiei de moliciune a membrelor. Alimentele sărate sunt brânza, laptele de capră, măslinele, roşiile. Plantele medicinale sărate sunt gălbenelele, măghiranul, scaiul vânăt, sânzienele, valeriana. Condimentaţi orezul sau cartofii natur cu alge marine zdrobite fin, pentru un aport de minerale. Excesul de sărat ne face să suferim de sete, scade vitalitatea şi duce la pierderea dinţilor. De asemenea, determină albirea şi căderea părului, dar şi zbârcirea pielii.
Gustul amar reduce febra, scade efectul toxinelor, alină mâncărimea pielii şi usucă transpiraţia. El se regăseşte în anghinare, salata verde, castraveţi, cacao, păpădie, dar şi în plantele medicinale precum ţintaura, lemnul domnului, brusturele, pelinul, talpa gâştei, aloe, cicoarea, muşeţelul sau echinaceea. Consumaţi ceaiuri calde neîndulcite din coada şoricelului, anghinare, brusture. Excesul de amar însă dă senzaţia de oboseală şi slăbiciune şi dăunează calităţii spermei.
Gustul picant creşte apetitul, omoară viermii intestinali, purifică gura şi stimulează simţurile. Folosit în exces, distruge fluidul viril, cauzează o senzaţie de arsură în gât şi corp, de sete şi de ameţeală. Ceapa, usturoiul, hreanul, varza, ţelina, conopida, vinetele, ardeiul iute, ridichiile sunt cele mai consumate alimente picante. Cosumaţi iarna ghimbir, atât sub formă de infuzie ceai, cât şi sub formă de condiment în mâncăruri.
Gustul astringent usucă gura şi opreşte secreţiile. Recomandate pentru efectul lor antiperspirant şi antiinflamator, alimentele cu gust astringent sunt gutuile, spanacul, leguminoasele, urzicile, ştevia, bananele verzi, rodiile, nucile, fructele insuficient coapte. Gustul astringent este indicat în curele de slăbire. Beţi ceaiuri din urzică, zmeură, mesteacăn.