Cum poţi să scapi de scrâşnitul din dinţi

Ultima actualizare:

    Bruxismul se manifestă în timpul nopţii
Bruxismul se manifestă în timpul nopţii

Poate tu nu-ţi dai seama cât de mult scrâşneşti din dinţi în timpul somnului, însă cei care te aud se sperie. În termeni medicali, problema ta poartă numele de bruxism şi, netratată, îţi poate afecta grav dantura.

Unul din patru români suferă de bruxism, un tic care constă în strângerea puternică a dinţilor sau scrâşnirea lor. Se manifestă în special în timpul nopţii, iar dimineaţa, cei în cauză se trezesc cu dureri de cap, mandibulare sau de urechi. Iar asta nu ar fi nimic. Cel mai mare risc este că, în timp, apare abraziunea suprafeţelor dentare, uzura prematură şi excesivă a dinţilor, fisurarea şi crăparea lor. Treptat, bruxismul poate duce la distrugerea ţesutului gingival şi osos.

De ce apare

Potrivit medicului stomatolog Ionuţ Leahu, totul ţine de stres. Acest obicei poate debuta în copilărie, de la întâmplări marcante, şi continua în viaţa adultă din cauza anxietăţii, a supărărilor de zi cu zi. „Dacă ai o personalitate perfecționistă, obsesivă sau ești, pur şi simplu, grăbit, nerăbdător în tot ceea ce faci, ai tendință crescută să dezvolți bruxismul. De altfel, scrâșnirea dinților poate fi și o formă de apărare a psihicului unei persoane, în condiții intense de muncă sau stres. Poți dezvolta acest obicei și din cauza unor lucrări dentare nefinisate sau de o calitate îndoielnică”, spune medicul.

Cum te poţi trata

Înainte de a apela la medicul stomatolog, e bine să recurgi la nişte terapii de relaxare. Dacă acestea nu ajută, dentistul tău îţi poate confecţiona nişte gutiere, pe care să le porţi în timpul nopţii. Gutiera nu este altceva decât o bucată de plastic, un mulaj după dinţii pacientului, care se aplică pe dinţi şi îi protejează împotriva mobilităţii patologice, a tocirii şi fisurării. Gutiera se poartă până când dispare obiceiul.

image
image
image
image
image
image
transapuseana captura video jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
Accident Suceava
cutremur seism seismograf foto Shutterstock
google 485611 1280 jpg
calendar ortodox 2022 4 decembrie sfanta mare mucenita varvara  jpg
ger ninsoare zapada iarna termometru shutterstock 743819602 jpg
alcool baut shutterstock jpeg