Cum rămâi sănătoasă când copilul este bolnav
L-ai ferit cât şi cum ai putut de bine să nu se îmbolnăvească. Cu toate acestea, cel mic nu a fost atât de rezistent în faţa virusurilor şi a răcit. Iată ce trebuie să faci pentru a rămâne sănătoasă când cel mic tuşeşte peste tot şi prin casă sunt numai şerveţele folosite!
Spală-te cât mai des pe mâini
Germenii sunt din belşug în casa ta: pe chiuvetă, pe mânerul de la frigider, pe jucării, în baie etc. De aceea, va trebui să te speli pe mâini după ce îl atingi pe cel mic, după ce îi dai medicamentele sau îi schimbi scutecul. Modul corect de a te spăla pe mâini este: umezeşte-ţi mâinile sub un jet de apă rece sau caldă, aplică săpunul şi freacă-te pe mâini pentru cel puţin 20 de secunde, atât mâinile, dar şi printre degete şi sub unghii. Clăteşte sub jetul de apă şi usucă-te la un uscător sau cu un prosop curat. Dacă eşti în parc şi nu te poţi spăla cu apă şi săpun, poţi folosi geluri antibacteriene pe bază de alcool sanitar cu cel puţin 60% alcool. Citeşte instrucţiunile ca să afli cât produs trebuie să foloseşti.
Schimbă-ţi hainele în fiecare zi
Toţi ne atingem faţa, chiar dacă ne dăm seama sau nu, şi asta face ca germenii să se împrăştie pe nas, gură şi ochi, aşa că încearcă să ţii mâinile departe de faţă. Oricum, şi faţa trebuie spălată, în special seara. De asemenea, schimbă-ţi hainele, ca să nu ai virusurile copilului tău peste tot.
Învaţă copilul regulile de igienă
Învaţă-ţi copilul să strănute şi să tuşească în batistă sau şerveţel. Şerveţelul folosit se va arunca la coşul de gunoi şi nu va fi lăsat pe masă. Spune-i copilului să încerce să nu-şi atingă ochii sau nasul sau să folosească un şerveţel curat dacă trebuie. Cu cât aceste indicaţii vor fi urmate mai corect, cu atât va răspândi mai puţini germeni.
Nu atinge jucăriile
Poate ai tendinţa să cureţi de viruşi toată ziua jucăriile copilului tău răcit, însă gândeşte-te că va fi în zadar: de fiecare dată când le atinge le va infecta la loc. Aşa că e o pierdere de vreme şi nu faci decât să pui mâna pe virusuri degeaba. Cel mai bine e să aştepţi până cel mic se culcă şi atunci poţi să dezinfectezi toate jucăriile.
Roagă-ţi copilul să nu mai împartă lucrurile
Când este bolnav, nu-l lăsa să împartă nimic cu nimeni. Dă-i copilului tău propriul prosop (în fiecare zi câte unul curat), pasta lui de dinţi, mâncare şi tacâmuri separate.
Dezinfectează obiectele-cheie
Trebuie să cureţi de câteva ori pe zi locurile pe care copilul bolnav le foloseşte de cele mai multe ori. În funcţie de vârstă, aceste locuri pot fi: vasul de toaletă, masa de schimbat, tastatura calculatorului, robinetele, telecomanda, clanţele uşilor, telefonul, mânerul de la frigider etc.
Îngrijeşte-te mai bine
O modalitate de a rămâne în formă este să faci activităţi care îţi măresc imunitatea. Încearcă să faci sport în continuare, să mănânci sănătos, să bei suficiente lichide şi nu în ultimul rând să te odihneşti. Dacă ai grijă de tine mai bine, vei putea avea grijă aşa cum trebuie şi de cel mic, conform www.sanatatesistaredebine.ro.