Cum renaşte organismul cu verdeţuri
Ultima actualizare:
Verdeţurile de primăvară au invadat pieţele, aşa că este vremea să ne fortificăm organismul şi să eliminăm toxinele depozitate în timpul anotimpului rece. Consuma-ţi-le pentru o sănătate de fier!
- Urzicile revitalizează organismul prin conţinutul complex de vitamine (A, B, C, K), minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu, siliciu), proteine şi glucide. Nu ar trebui să lipsească primăvara din alimentaţia noastră, ele având numeroase beneficii pentru sănătate: combat anemia, curăţă sângele (având efect detoxifiant), ajută la secreţia bilei, ameliorează afecţiunile renale şi circulatorii, scad glicemia, previn şi tratează diabetul.
- Ştevia reglează nivelul de zahăr din sânge. Este benefică pentru tratarea unor afecţiuni precum hipertensiune, diabet, oboseală, indigestie, deranjamente stomacale, arsuri, slăbire, gripă, răceală, gingivită, carii dentare, mătreaţă, osteoporoză, infecţii, dermatită sau riduri. Îmbunătăţeşte nivelul de energie, întăreşte sistemul imunitar şi stimulează activitatea mentală.
- Spanacul este un întăritor al sistemului imunitar, are numeroase proprietăţi nutritive şi tonifiante. Această legumă combate scorbutul (cauzat de lipsa de vitamina C) şi este un remineralizant de mare valoare. De asemenea, ajută la purificarea tubului digestiv, la tonifierea miocardului şi la stimularea activităţii inimii. Consumul de spanac creşte cantitatea de urină eliminată, stimulează secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare, facilitează eliminarea viermilor intestinali, previne infecţia gingiilor şi este un tonic al sistemului nervos.
- Leurda. Specialiştii spun că leurda are efecte miraculoase asupra întregului organism, de la inimă şi până la sistemul digestiv, de la sănătatea vaselor de sânge şi până la modul optim în care reglează sistemul imunitar şi sistemul endocrin. Cele mai cunoscute proprietăţi sunt cele depurative: are capacitatea de curăţire a sângelui, ficatului, stomacului şi intestinelor.
- Loboda. Frunzele de lobodă sunt diuretice, depurative, laxative şi detoxifiante. Pigmentul său roşu intens atestă prezenta unor antioxidanţi puternici, care ajută la regenerarea organismului şi creşterea rezistenţei în faţa bolilor. Conţine o cantitate mare de vitamina C, dar şi vitamina K, fier, antioxidanţi, calciu şi magneziu.