Cum reporneşti inima cuiva în stop cardiac

Ultima actualizare:

    Foto: Florin Şuler
Foto: Florin Şuler

Serviciile de urgenţă de la noi sunt gratuite şi, de cele mai multe ori, prompte. Însă, uneori, cele câteva minute de la apel la intervenţie pot decide soarta cuiva drag sau a unui necunocut. Click! îţi spune ce trebuie să ştii pentru a aplica în mod corect tehnicile de resuscitare. Implică-te, salvează, fii erou!

Cei mai mulţi români sunt de părere că trebuie să fii doctor ca să poţi salva o viaţă. Totuşi, cei care se luptă cu boala şi cu moartea zi de zi spun că orice om poate să înveţe să acorde primul ajutor celor aflaţi în nevoie. Dacă tehnicile de resuscitare sunt realizate corect, atunci şansele de a ţine pe cineva în viaţă sunt semnificative. Societatea de Salvare Bucureşti şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov au oferit cursuri gratuite de resuscitare în centrul Capitalei. Click! îţi spune mai jos ce poţi face pentru cineva aflat în stop cardio-respirator, până să vină personalul de specialitate.

Verifică starea pacientului. Primul pas e să te asiguri că zona în care se află pacientul e sigură (nu sunt maşini, nu se află în dreptul unei clădiri şubrede etc.). Te apropii la 10 centimetri de victimă şi o întrebi dacă e conştientă, dacă ştie ce i se întâmplă. 


    Foto: Florin Şuler
Foto: Florin Şuler

Ascultă respiraţia. Dacă pacientul nu răspunde, verifici dacă respiră vreme de zece secunde (poţi număra în gând), deschizând căile aeriene. Acest lucru presupune flexarea capului pe spate, împingând cu degetele bărbia pacientului. În lipsa respiraţiei strigi după ajutor şi suni la 112, unde descrii starea în care se află acesta. 


    Foto: Florin Şuler
Foto: Florin Şuler

Compresia toracică. Pui podul unei palme la jumătatea toracelui, pe stern, apoi cealaltă palmă peste prima şi intercalează degetele. Degetele celei de-a doua palme nu trebuie să se sprijine pe torace. Cu braţele întinse şi sprijinite perpedicular pe stern începe să comprimi toracele astfel încât să înfunzi sternul 5-6 centimetri. Execută 30 de compresii, păstrând ritmul, astfel încât decompresiile să fie egale ca timp cu compresiile. 


    Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Ventilează. După executarea celor 30 de compresii toracice urmează două ventilări (suflări în gura pacientului). Ventilarea corectă se face prin menţinerea capului în hiperextensie, iar gura întredeschisă, cu una din palme. În acelaşi timp, cu cealaltă mână susţi fruntea şi pensezi nasul pacientului. Inspiri profund, aşezi gura ta pe gura pacientului în mod etanş şi sufli de două ori cam 2-3 secunde. Toracele trebuie să se ridice în timp ce execuţi această manevră.


    Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Repetă. Dacă pacientul nu-şi revine, continuă cu alte 30 de comprimări ale toracelui, urmate de alte două ventilări. Nu renunţa uşor, căci victima unui stop cardio-respirator poate fi salvată la sosirea echipajului de pe Ambulanţă.„Aceşti paşi sunt recomandaţi atunci când victima este inconştientă şi nu respiră. Dacă vreţi să fiţi de folos celor dragi ori necunoscuţilor, pe stradă, puteţi să urmaţi cursuri de prim ajutor gratuite la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (str. Mihai Eminescu nr. 226)”, ne-a spus Iulia Rudaru, asitent medical la Serviciul de Ambulanţă. Peste o mie de tineri voluntari sunt, în prezent, gata să intervină în orice moment e nevoie de ei. Cu ajutorul unei aplicaţii pe telefonul mobil, voluntarii sunt anunţaţi când sunt raportate cazuri de stop cardiac, leşinuri şi alte urgenţe, iar cei care sunt la cel mult 1 km de zona semnalată pot interveni pentru a acorda primul ajutor. Pentru mai multe detalii vizitaţi www.existaunerou.ro.


    Foto: Florin Şuler
Foto: Florin Şuler

Stop înecului cu alimente!

Mâncarea care s-a oprit în gât poate fi scoasă prin aplicarea a cinci lovituri între omoplaţi, cu palma. Apleacă persoana în cauză în faţă şi loveşte cu putere pentru eliberarea căilor respiratorii (foto 1). Dacă pacientul nu-şi revine, atunci trebuie cuprins cu braţele astfel: pumnul mâinii dominante se aşează la jumătatea distanţei dintre ombilic şi stern şi se cuprinde cu cealaltă palmă. Printr-o manevră de frământare se fac 5 compresii abdominale (foto 2). Repetă, dacă nu dă semne de revenire, iar dacă devine inconştient recurgi la resuscitare. Manevra Heimlich, cum e numită, nu poate fi efectuată persoanelor obeze şi gravidelor.


    Foto: Florin Şuler
Foto: Florin Şuler


    Foto: Florin Şuler
Foto: Florin Şuler

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mancare de tip fast food jpg
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net