Cum să ţii sănătos postul

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Alături de importanţa spirituală, postul are avantajul de a revitaliza organismul. Pentru a beneficia de acest lucru, este bine să ştii ce să eviţi. Află din revista “Click! Sănătate” de decembrie care sunt recomandările specialiştilor!

Postul nu e lipsit de importanţă pentru sănătate, pentru că ajută corpul să se regenereze şi să consume mai puţină energie pentru a digera alimentele. “Mâncarea de post nu e deloc carenţată în nutrienţi. Aşadar, nu există niciun risc de a dezvolta probleme în scurta perioadă de post, dacă se mănâncă legume, fasole, linte, fructe. Sunt de ajutor şi produsele din soia”, afirmă dr. Corina Zugravu, medic primar Nutriţie şi Igiena Alimentaţiei, Institutul de Sănătate Publică din Bucureşti. 

Evită să mănânci în exces

Chiar dacă lipsa de alimente săţioase sau de proteine de origine animală te aduce în situaţia de a mânca mai mult, în post e important să încerci să mănânci mai des şi mai puţin. Creşterea cantităţii pune stomacul în pericol de a se dezobişnui să primească multe alimente deodată. În această situaţie, se îngreunează digestia, este favorizată apariţia balonării, a durerilor şi a senzaţiei de greutate. Aceste neplăceri pot fi ocolite prin consumarea lichidelor la 30 de minute după ce ai mâncat, precum şi prin fracţionarea meselor. 

Mai multe legume şi fructe crude

Paradoxal, unii iau în greutate chiar şi după terminarea postului, pentru că aleg preparate culinare mai grase, mai dulci, cu un aport glicemic ridicat. Postul sănătos ar trebui să însemne un consum sporit de fructe proaspete, de salate de legume şi alimente bogate în amidon, cu un indice glicemic redus, care se absorb lent. Astfel, se evită pofta de mâncare exagerată şi tentaţia de a mânca mai multe alimente dulci. 

Renunţă la mâncărurile grele

Un alt risc atunci când ţii post este să recurgi la prăjeli, rântaşuri sau să foloseşti o cantitate mai mare de ulei sau de sare la prepararea mâncărurilor. „Este bine ca în timpul postului să fie evitate anumite ingrediente. Se poate găti la fel ca de obicei, cu menţiunea de a se adăuga mai multe condimente. Ele vor da un gust foarte bun oricărui fel de mâncare”, sfătuieşte nutriţionistul Corina Zugravu. 

Dormi şi hidratează-te suficient

În această perioadă, corpul riscă să-şi epuizeze rezervele de energie. De aceea, este important să acorzi mai mult timp odihnei, pentru a nu risca să te confrunţi cu letargie, oboseală, nevoia de a mânca dulciuri şi creşterea apetitului. De asemenea, e bine să bei mai multe ceaiuri din plante, sucuri naturale, de legume şi fructe, mai multă apă, mai rar băuturi care te deshidratează, cum este cafeaua. Ai putea eventual să alternezi cafeaua decofeinizată cu cea care conţine cafeină.

Pentru un plus de energie

Include în meniul zilnic fructe uscate, nuci şi seminţe. Acestea au o densitate energetică excelentă şi sunt nutritive. Au multe calorii, deci trebuie mâncate în cantitate mică. Pe de altă parte, îţi conferă minerale şi acizi graşi polinesaturaţi care protejează inima. Migdalele, seminţele de dovleac şi de floarea-soarelui îţi asigură necesarul zilnic de proteine şi scad nivelul de colesterol „rău“. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net