Cum scapi de insomnii cu legume și fructe? Secretele unei sănătăți de fier
Trucurile clasice de a adormi: cititul cărții, număratul oilor sau dușul fierbinte nu mai funcționează? Încercați să mâncați zilnic fructe și salate și după numai două săptămâni veți dormi ca un bebeluș. O echipă mixtă de doctori și nutriționiști britanici a descoperit efectele benefice ale alimentației în combaterea insomniilor.
Conform unor studii realizate între 2010 și 2018, s-a descoperit că persoanele care consumau pâine, paste, prăjituri sau produse de panificație după ora 18.30 aveau probleme cu somnul, în timp ce persoanele care mâncau fie o salată fie câteva fructe la aceeași oră, aveau un somn bun și odihnitor.
Alimentația, rol esențial în reglarea metabolismului
Profesorul de la Universitatea Columbia din New York, Marie-Pierre St-Onge care se află în Londra a explicat că ”fructele, legumele și cerealele integrale au un rol esențial în reglarea metabolismului și menținerea sănătății”. Conform unui studiu realizat pe 400 de femei care au ținut o dietă mediteraneană în anul 2020 s-a descoperit: o întărire a sistemului imunitar, o echilibrare a fluctuațiilor hormonale, o îmbunătățire a funcțiilor cognitive și de memorie, o creștere a tonusului muscular și o calitate superioară a somnului. Rezultatele dietei bazate pe legume și fructe au început să apară după primele 28 de zile de regim.
Calitatea somnului, influențată de mâncare
Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au descoperit încă din 2018, analizând informațiile de la 1.612 de voluntari adulți, că persoanele care consumau cu 24 g mai puține fructe și legume pe zi, dormeau mai puțin de șapte ore pe noapte. La polul opus, se aflau persoanele care consumau în medie 120-280 g pe zi de fructe și legume, care dormeau 7-8 ore și beneficiau de un somn extrem de odihnitor și revigorant. Conform nutriționiștilor britanici, ultima masă a zilei trebuie să fie alcătuită în proporție de 60% din legume pentru a scăpa de insomnie și de un somn agitat. Un somn adânc și odihnitor permite undelor cerebrale să scadă în intensitate, permițând amintirilor să se fixeze și glandei pituitare să pompeze hormonul creșterii atât de necesar regenerării celulelor. După ce și-au schimbat dieta, insomniacii au beneficiat de 29 de minute de somn profund, cu 5 minute mai mult decât înregistrau atunci când consumau mâncăruri bogate în grăsimi suprasaturate la cină.
Dieta mediteraneană, antidotul pentru insomnie
Cercetătorii au descoperit că dieta mediteraneană, bazată în special pe salate și fructe, aduce beneficii considerabile derivate din cantitatea de triptofan, un amino acid (pe care organismul nostru nu îl poate produce) utilizat în crearea hormonului melatonină, care ne ajută să dormim și serotonină, hormonul responsabil cu starea de spirit. Triptofanul se găsește în banane, semințe și în carnea de pește și creează o barieră care protejează creierul de toxine.
Lucrul acasă din pandemie și coșmarul nopților albe
Statistic peste două milioane de britanici suferă de insomnie în prezent, peste 30% dintre ei au dezvoltat această afecțiune în timpul pandemiei, după ce au început să lucreze de acasă. Conform specialiștilor principalele cinci cauze ale acestui dezechilibru care are efecte nocive asupra alimentației și stării de sănătate sunt:
- Lipsa activității fizice și sedentarismul
- Expunerea prelungită la surse de lumină artificială
- Oxigenarea precară a organelor interne și a creierului
- Amplificarea stresului cotidian cauzată de stimulii exteriori
- Alimentația, consumul de alcool, dulciurile și o hidratare precară în timpul zilei.