Cum scapi definitiv de matreaţă? 4 remedii prin care vei combate problema pentru totdeauna
Mătreaţa este una dintre cele mai neplăcute probleme, nu doar pentru că arată inestetic, ci şi pentru că la nivelul scalpului poate fi extrem de deranjantă din cauza mâncărimii. O bună parte din populaţia adultă ar fi afectată de mătreaţă, aşa că este o problemă destul de comună de care nu ar trebui să te jenezi.
Mai ales că mătreaţa nu are legătură neapărat cu o igienă precară, iar cauzele sunt mult mai variate. Din păcate însă, nu există un remediu universal pentru mătreaţă, însă sunt soluţii pentru a o combate. Dacă eşti sătul de produsele din comerţ care îţi promit că vei scăpa definitiv de mătreaţă, dar care nu au efect, noi ţi-am pregătit o listă cu 4 remedii naturale pe care să le încerci.
Ce este matreaţa şi care sunt cauzele apariţiei acesteia
Mătreața este, în esență, acumularea de piele moartă pe scalp. Aceasta este cauzată de pielea uscată a scalpului sau de acumularea de ulei. Pielea noastră se regenerează constant, dar în momentul în care regenerarea este prea rapidă, poate apărea mătreaţa. În general bărbaţii o presipoziţie mai mare către această afecţiune.
Mătreaţa poate apărea în mai multe zone de pe corp, care în general prezintă pilozitate crescută, de pildă, poate fi prezentă la nivelul sprâncenelor sau chiar al axilelor. Este important să știți ce tip de mătreață aveți dacă doriți să o tratați eficient. Cele mai frecvente cauze ale mătreții sunt:
Malassezia: Malassezia este o ciupercă asemănătoare drojdiei pe care corpul nostru o produce în mod natural, care se dezvoltă pe uleiurile de pe păr și piele. Cu toate acestea, o cantitate prea mare din această ciupercă poate provoca uscarea și iritarea scalpului . Iar pentru a o trata este recomandat să folosiți tratamente cu proprietăți antifungice.
Citește și - 5 remedii naturale care te scapă de mătreață
Dermatită seboreică: Cauza dermatitei seboreice nu este la fel de clară ca în cazul Malassezia. Poate fi cauzată de o problemă a sistemului imunitar sau de un factor de mediu.
Factorii de mediu: Mătreaţa ar putea foarte uşor cauzată de un scalp sensibil la iernile reci şi uscate. Aici evident, este recomandat să folosiţi produse care să hidrateze scalpul.
Produse cosmetice: Şi produsele cosmetice care au tendinţa de a usca scalpul pot determina apariţia mătreţii. De asemenea, unele produse de îngrijire pot provoca dermatită de contact care înroşeşte scalpul şi provoacă mâncărimi. Chiar şi vopsitul părului poate fi o cauză.
Dereglări hormonale: Mătreaţa apare şi în urma unor dereglări hormonale care duc la un exces de sebum, acestea pot apărea în timpul pubertăţii sau în timpul sarcinii, şi pot fi un factor de declanşare. Chiar şi deficitul de zinc şi vitaminele B2, B3 şi B6 influenţează apariţia mătreţii.
Mătreața versus scalpul uscat
Ar putea fi dificil să faceţi diferenţa între mătreața și scalpul uscat, întrucât sunt similare. Toruşi, mătreaţa este legată de dermatita seboreică, în timp ce scalpul uscat este pur și simplu legat de faptul că pielea pierde prea multă apă, atunci se formează acele cojiţe care nu ne plac. Tratarea unui scalp uscat implică, de obicei, trecerea la un șampon blând, nemedicamentos care conține cât mai puțini aditivi. 5
4 tratamente naturiste pentru mătreaţă
Ulei de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai a fost folosit de+a lungul vremii pentru a trata afecțiuni precum acneea și psoriazisul. De asemenea, s-a dovedit că are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii puternice, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor mătreții. Însă cei care au pielea sensibilă trebuie să îl folosească cu măsură căci poate provoca iritaţii. Prin urmare, cel mai bine este să îl diluați adăugând câteva picături într-un alt ulei precum cel de cocos înainte de a-l aplica direct pe piele.
Aloe vera
Aloe vera este o plantă recunoscută pentru proprietăţile sale antibacteriene şi antifungice care pot proteja, de asemenea, împotriva mătreții. Aloe vera este deseori folosită ăn unguente, cosmetice și alte loțiuni pentru piele. Atunci când este aplicată pe piele, poate ajuta la tratarea unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi arsurile sau psoriazisul. Studiile au constatat, de asemenea, că aloe vera poate reduce inflamația, ceea ce poate ameliora simptomele. Deci aloe vera aplicată pe scalp poate avea multe beneficii.
Aspirină
Acidul salicilic este unul dintre compușii principali care se găsesc în aspirină și care este responsabil pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Nu degeaba se regăseşte în multe şampoane antimătreaţă. Un studiu efectuat pe 19 persoane cu mătreaţă care au folosit două șampoane, unul cu piroctonă olamină și acid salicilic şi altul cu piritionă de zinc, arătat că acestea reduc considerabil efectul descuamării. Cu toate acestea cel c acid salicilic a fost mai eficient. Pentru a folosi aspirina ca remediu, încercați să zdrobiți două tablete de aspirină și să adăugați pulberea în șamponul dumneavoastră înainte de a vă spăla părul.
Bicarbonatul de sodiu
Acesta este un remediu rapid şi convenabil pentru mătreață. Se crede că bicarbonatul de sodiu acționează ca un exfoliant delicat pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii și pentru a reduce descuamarea și mâncărimea. De asemenea, are proprietăți antifungice care pot fi benefice pentru tratamentul mătreții. Pentru cele mai bune rezultate, aplicați bicarbonat de sodiu direct pe părul ud și masați-l pe scalp. Lăsaţi-l să acționeze timp de 1-2 minute, iar apoi spălaţi părul cu şampon.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!