Cum se fac operațiile la nivelul abdomenului, fără cicatrici
Apendicita, ulcerul gastro-duodenal perforat, colecistica acută, ocluziile intestinale înalte și înlăturarea tumorilor de colon, toate acestea se pot opera, mai nou, printr-o tehnică modernă care nu lasă cicatrici.
În urmă cu mai bine de 20 de ani, chirurgia laparoscopică devenea o metodă inovatoare de operație prin care se evita o incizie mare, cu recuperare foarte complicată pentru pacient. Se realiza prin trei, până la cinci tăieturi. Astăzi, lucrurile au evoluat și mai mult. Cea mai nouă intervenție laparoscopică presupune introducerea instrumentarului chirurgical în abdomen printr-o mini-incizie realizată strict la nivelul ombilicului. În acest caz, timpul de vindecare este mai rapid, durerile sunt mai puține, iar operația practic nu lasă cicatrice. Pacientul poate pleca acasă a doua zi de la operație.
„Chirurgia laparoscopică prin incizie unică este practicată la noi de cinci ani. De curând, apelăm și la tehnologia de tip 3D, astfel încât chirurgul, prin intermediul ochelarilor chirurgicali, are posibilitatea observării tridimensionale a organelor, și de aici înțelegem acuratețea gestului medical ce exclude, astfel, complicații intraoperatorii”, explică dr. Bogdan Barta, medic primar chirurgie generală, șeful Departamentului de Chirurgie Video-Asistată din cadrul unui spital privat din Capitală. Intervenția laparoscopică SILS (single incision laparoscopicsurgery)/3D se realizează inclusiv în regim de urgență.