Cum te ajută dieta pe tipuri de gust

Ayurveda reprezintă medicina veche din India, care s-a dezvoltat acum 6.000 de ani. Unul dintre pricipiile acesteia se bazează pe mâncarea sănătoasă, dar și pe tipurile de gust.

Principiile ayurveda se bazează pe 3 tipuri de energii:  Vata (aer), Pitta (foc) si Kapha (apă-pământ). Astfel, dieta fiecărei persoane trebuie adaptată în funcție de tipul energiei în care se încadrează.

În ayurveda există și șase tipuri de gust, și anume: sărat, dulce, amar, acru, iute și astringent. Astfel, trebuie inclus unul dintre alimentele cu acest gust, pentru a restabili echilibrul în organism, la una dintre mesele principale sau în gustările zilnice.

Gustul dulce

În această categorie, specialiștii ayurveda includ cartofii dulci, morcovul, orezul, caju. Sunt indicate persoanelor din categoria Pitta (oameni cu o personalitate puternică, care se concentrează ușor și au un corp atletic) pentru a le proteja de apariția problemelor digestive, la care sunt predipuse.

Pe cei din categoria Vata (recunoscuți după oasele mici, constituție fragilă, faptul că trec ușor de la o stare la alta) îi ajută să se concentreze mai ușor, în timp ce pentru cei din Kapha (persoane masive, rezistente la stres, posesive, geloase) sunt recomandate pentru a le da energie.

Gustul acru

Alimente precum lămâile, spanacul, lime, coacăzele, vișinele stimulează digestia persoanelor din categoria Vata. Cei care fac parte din Kapha și Pitta nu trebuie să facă exces cu aceste legume și fructe, pentru că le pot cauza afecțiuni precum ulcerul, gastritp sau probleme ale ficatului.

Află ce mai trebuie să incluzi în dietă pe clicksanatate.ro

adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
cub smiley png
Oxi de la Chefi la Cutite 5 jpg
Jorge la Survivor (1) jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
cub mircea bravo png
cub claudia pavel cream png
cub irinel columbeanu  monica gabor mr pink png
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 3 februarie sfantul simeon doxologia jpeg
foto1 sorin balos chirurg de top  blur la femeieB jpg
rate marite jpg
fototapet steag sua 15514 jpg
16x9   theodor andrei jpg
guineea jpg