Cum te ajută dieta pe tipuri de gust
Ayurveda reprezintă medicina veche din India, care s-a dezvoltat acum 6.000 de ani. Unul dintre pricipiile acesteia se bazează pe mâncarea sănătoasă, dar și pe tipurile de gust.
Principiile ayurveda se bazează pe 3 tipuri de energii: Vata (aer), Pitta (foc) si Kapha (apă-pământ). Astfel, dieta fiecărei persoane trebuie adaptată în funcție de tipul energiei în care se încadrează.
În ayurveda există și șase tipuri de gust, și anume: sărat, dulce, amar, acru, iute și astringent. Astfel, trebuie inclus unul dintre alimentele cu acest gust, pentru a restabili echilibrul în organism, la una dintre mesele principale sau în gustările zilnice.
Gustul dulce
În această categorie, specialiștii ayurveda includ cartofii dulci, morcovul, orezul, caju. Sunt indicate persoanelor din categoria Pitta (oameni cu o personalitate puternică, care se concentrează ușor și au un corp atletic) pentru a le proteja de apariția problemelor digestive, la care sunt predipuse.
Pe cei din categoria Vata (recunoscuți după oasele mici, constituție fragilă, faptul că trec ușor de la o stare la alta) îi ajută să se concentreze mai ușor, în timp ce pentru cei din Kapha (persoane masive, rezistente la stres, posesive, geloase) sunt recomandate pentru a le da energie.
Gustul acru
Alimente precum lămâile, spanacul, lime, coacăzele, vișinele stimulează digestia persoanelor din categoria Vata. Cei care fac parte din Kapha și Pitta nu trebuie să facă exces cu aceste legume și fructe, pentru că le pot cauza afecțiuni precum ulcerul, gastritp sau probleme ale ficatului.