Cum te lupţi cu răul de mişcare

Ultima actualizare:

Ai vrea să călătoreşti mai des în acest sezon estival, să mergi la drum lung, dar ţie sau copiilor tăi vă e rău în maşină? Nu vă daţi bătuţi! Există soluţii care combat această stare de disconfort.

„Răul de mişcare sau kinetoza afectează un sfert din populaţia lumii şi apare în timpul călătoriei cu maşina, trenul, avionul sau cu o ambarcaţiune. Cei mai sensibili sunt copiii cu vârsta între 2 şi 12 ani şi femeile însărcinate”, spune medicul homeopat Dragoş Peteu. 

Totul ţine de sistemul vestibular, acela care ajută organismul să regleze echilibrul şi mişcarea. Sistemul vizual transmite creierului semnale că eşti în mişcare. 

Corpul, însă, nu se mişcă, urechea internă trimite puţine semnale care să confirme vreo mişcare. În plus, mişcarea percepută de urechea internă e mai mult de balans sus-jos şi nu de deplasare.  Acest „dezacord” duce la răul de mişcare. 

Este ca o stare de intoxicaţie cu vertij din care organismul încearcă să scape prin evacuarea stomacului. Principalele manifestări sunt paloare, transpiraţii reci, greaţă, vărsături, cefalee, oboseală, ameţeli. Dr. Dragoş Peteu, membru al Societăţii Române de Homeopatie, ne spune ce măsuri trebuie să luăm.

  • În autovehicule, alegem locurile din faţă. În ambarcaţiuni, căutam o poziţie cât mai aproape de mijloc, iar în avion alegem scaunele din dreptul aripilor. La tren, să stăm cu faţa în direcţia de mers. 
  • Nu pleca la drum cu stomacul plin. Apa plată rece este de preferat altor băuturi.
  • În timpul călătoriei, evită cititul sau butonatul telefonului. Trebuie să priveşti spre un punct cât mai îndepărtat în faţă şi nu spre lateral.
  • Inspiră şi expiră adânc, de preferat aer proaspăt, fără parfumuri şi odorizante de maşină. Dacă lângă tine sunt mirosuri puternice de parfum, mâncare, transpiraţie, încearcă să schimbi locuri.
  • Tratamentul clasic presupune administrarea de antiemetice şi anxiolitice.Tratamenul naturist poate ajuta. Cel mai util e ghimbirul. Este indicat şi maceratul glicerinic de tei sau arin alb. Ceaiurile şi infuziile de plante pot fi benefice (traista-ciobanului, sânziene, levănţică, busuioc, păducel, salvie). Tratamentul homeopat este strict individua-lizat şi constă în administrarea unui remediu pe o perioadă scurtă de timp.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
image
actualitate.net
image
actualitate.net