Cum ţii tensiunea în frâu pe caniculă

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Zilele caniculare nu sunt uşor de suportat, mai ales de către persoanele care au probleme cu tensiunea. Poţi face faţă mai uşor temperaturilor estivale dacă ţii cont de câteva sfaturi simple, dar eficiente. Citeşte în numărul de iulie al revistei Click! Sănătate ce măsuri se impun pentru a preveni problemele cu tensiunea!

Persoanele cu afecţiuni cardiovasculare pot avea mai mult de suferit în zilele caniculare, fiindcă simptomele se pot agrava. Principala consecinţă a temperaturilor crescute este deshidratarea. Umiditatea asociată căldurii este un factor care duce la creşterea eliminării de apă şi săruri minerale din organism, prin transpiraţie. Deshidratarea produce o creştere a numărului de bătăi cardiace, de aceea este posibil să apară palpitaţiile.  Este posibil să existe şi crize de angină pectorală sau agravarea insuficienţei cardiace.  

  • Tratamentul hipertensiv poate fi ajustat. Vara, tratamentul antihipertensiv poate fi tolerat mai greu, existând o posibilitate mai mare de apariţie a unor efecte secundare precum ameţeala şi stările de leşin. De aceea, în această perioadă poate fi nevoie de modificarea tratamentului hipertensiv, prin scăderea dozei de antihipertensive, chiar până la excluderea diureticelor, dar acest lucru trebuie făcut doar la recomandarea medicului. Această situaţie este prezentă în cazul în care, sub tratamentul de fond al hipertensiunii arteriale, se înregistrează valori sistolice mai mici sau egale cu 115 mmHg. 
  • Mare atenţie la alimentaţie. Dieta trebuie să fie săracă în sare, bogată în fructe şi legume, precum şi în lactate, cu un conţinut redus de grăsime. De asemenea, trebuie limitat consumul de lipide şi de glucide. Persoanele hipertensive trebuie să evite alimente precum laptele integral, brânzeturile grase şi sărate, carnea grasă, grăsimile prăjite, maioneza, legumele care conţin sodiu (ţelină, spanac, varză acră, murături), fructe oleaginoase, băuturile alcoolice de orice fel, cafea, ceai tare,  condimentele iuţi. Ar trebui evitat fumatul, deoarece nicotina poate creşte pulsul cu 10-20 bătăi/minut, precum şi presiunea sangvină cu până la 5-10 mmHg. 
  • Hidratarea, esenţială. Este recomandat consumul zilnic de minimum 2 litri de apă. Apa trebuie să fie la temperatura camerei. Şi apa minerală este indicată, deoarece conţine minerale esenţiale, precum sodiu, calciu, magneziu şi fier. Hidratare, dar şi un efect răcoritor, îţi oferă şi apa cu lămâie, dar şi fructele şi legumele de sezon (pepenele roşu, castraveţii şi roşiile). Indicate în perioadele caniculare sunt şi supele călduţe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net