Cumperi și mănânci conserve de ton? Mare atenție! S-a descoperit că sunt extrem de periculoase
Conservele cu ton sunt extrem de populare și îndrăgite în țara noastră, mai ales de către cei dintre noi care ne dorim un produs sănătos și perfect pentru dietă! Însă, nenumărați oameni de-a lungul întregului continent au rămas șocați după ce două ONG-uri au anunțat că au descoperit substanțe nocive în aceste conserve!
Două organizații non-guvernamentale au anunțat că au descoperit substanțe nocive în faimoasele conserve cu ton, pe care nenumărați oameni, inclusiv din țara noastră, le adoră. Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, organizația Bloom, din Franța, cât și un alt ONG european, Foodwatch, au selectat la întâmplare conserve cu ton din mai multe țări, pe care le-au testat.
Din nefericire, spre șocul tuturor, acestea erau contaminate cu mercur!
„Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve în cinci ţări europene (Franţa, Germania, Anglia, Spania şi Italia) şi le-a testat la un laborator independent: 100% dintre cutii sunt contaminate cu mercur”, a informat instituția.
Conservele erau contaminate cu mercur
Mai mult decât atât, experții au mai observat și faptul că la una din două conserve se depășea cantitatea de mercur stabilită în cazul altor specii de pește. Mai precis, această cantate este de numai 0,3 mg de mercur într-un kilogram.
Cele două instituții au precizat că nu există niciun motiv sanitar pentru care mercurul ar fi folosit în conserve, deoarece el rămâne la fel de nociv chiar și când se află în pește.
„Nivelurile maxime de mercur din ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite în funţcie de nivelul contaminării constate a tonului şi nu în funcţie de pericolul pe care-l reprezintă mercurul pentru sănătatea omului, pentru a se asigura vânzarea a 95% din ton”, spune Bloom.
Mercurul este extrem de toxic
În aer, mercurul poate fi găsit din cauza centralelor cu cărbune, iar odată ce a ajuns în apă, el se va combina cu alte bacterii și va forma un derivat chiar mai toxic, numit metilmercur. Expunerea la astfel de substanțe poate provoca tulburări neurologice, cât și modificări ale comportamentului.
Acum, cele două ONG-uri cer autorităților europene să stabilească un nivel maxim permis, la fel de strict precum în cazul altor specii de pește.
„Cerem ca puterile publice să consolideze reglementarea şi, fără să aştepte, ca distribuitorii să nu mai comercializeze decât produse sub pragul cel mai protector”, spune directoarea de campanii de la Foodwatch, Camille Dorioz.