Cura cu borş te revigorează

23 februarie 2020
image

Pentru mulţi, gustul ciorbelor de altădată era îmbogăţit cu borş de putină, un preparat din tărâţe de grâu, valoros din punct de vedere nutriţional. O cură cu borş detoxifică şi constituie un remediu energizant. Citeşte mai multe în numărul din februarie al Revistei Click! Sănătate!

  • Tărâţele de grâu, ingredientul principal al borşului, sunt surse de vitamine B, betacaroten, vitaminele D şi H (biotină), enzime, minerale (calciu, magneziu, fosfor, seleniu, crom), aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi. 
  • Remediu pentru un plus de energie. După perioade epuizante, urmează 3 săptămâni cura cu borş. Tot ce trebuie să faci este să bei câte o cană mare cu lichid cu un sfert de oră înaintea meselor principale. După o pauză de 1 săptămână poţi repeta cura. La finalul primei cure te vei simţi mai energizat, mai plin de viaţă şi fără o parte din kilogramele în plus. Dacă vrei să accelerezi eliminarea toxinelor din corp, adaugă în fiecare cană cu borş ½ linguriţă de pulbere de pelin. Gustul e tare, dar şi efectul asupra organismului va fi mai bun.
  • Îl poţi prepara acasă. Cea mai cunoscută reţetă de borş are la bază 500 g de tărâţe de grâu, 100 g de mălai, 1 crenguţă cu frunze de vişin, 5 l de apă, 20 g de drojdie de bere, 1 kg de pâine neagră, leuştean (în funcţie de preferinţe). Din 400 g de tărâţe, drojdie şi apă caldă se face o maia, care se lasă peste noapte la dospit. După ce creşte, se transferă într-un borcan mare, de 20 de l. Peste amestec se adaugă restul de 100 g de tărâţe şi apa călduţă şi se lasă din nou la dospit 6 ore, apoi se umple vasul cu apă fiartă, pâinea prăjită şi tăiată felii, crenguţa şi frunzele de vişin şi frunzele de leuştean. Acestea potenţează gustul borşului şi calităţile tămăduitoare, având în conţinut iod şi potasiu, minerale benefice pentru inimă. După ce amesteci totul cu o lingură de lemn, acoperi borcanul cu tifon steril şi laşi la decantat 1 zi.
  • Bine de ştiut! Borşul preparat din tărâţe sau sfeclă curăţă şi rinichii, colonul, întărind şi accelerând activitatea organelor interne.
cub miron cosma png
madalina ghenea cannes6 jpg
FotoJet (4) jpg
FotoJet (2) jpg
mirabela dauer te cunosc de undeva zarug jazzy jo3 png
4 laura cosoi jpg jpeg
cub vedete gravide png
FotoJet (1) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
printul george si printesa charlotte au inceput scoala nu au titluri regale ci apelative simptice cum 2 size24 jpg
cub miron cosma png
Mircea Geoană: „75% din tot ceea ce înseamnă total de forţe militare ruseşti sunt blocate în Ucraina cu rezultate mediocre din punct de vedere militar” jpeg
000 jpg
FotoJet (5) jpg
regina elisabeta harry meghan jpeg