De ce ai gleznele umflate? Care sunt principalele motive

Dacă ai mers mult sau ai stat câteva ore în picioare şi la finalul zilei ai gleznele umflate se poate spune că este ceva normal. Dar dacă le ai „buştean” fără să te fi aflat în niciuna dintre cele două situaţii este recomandat să mergi la medic. 

De ce ai gleznele umflate?
De ce ai gleznele umflate?

Creşterea bruscă a dimensiunii gleznei indică cel mai frecvent o afecţiune medicală, spun specialiştii. Printre principalele cauze des întâlnite sunt leziunile/ traumatismele de tip luxaţie sau entorsă.

 Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a unui efort prelungit sau a unei accidentări sportive (aproximativ 40% din cazuri).

Se manifestă cu durere şi incapacitate de utilizare a piciorului afectat. E recomandat repausul, aplicare de gheaţă (10-20 minute, la intervale de 30-60 minute) pentru reducerea inflamaţiei şi a durerii.

Totodată, este recomandat să foloseşti un bandaj de compresie şi să menţii piciorul ridicat.

Acumularea de lichide

Când te confrunţi cu un limfedem înseamnă că ganglionii limfatici nu mai elimină lichidele din diferitele părţi ale corpului. Senzaţia de greutate în picioare sau umflarea gleznelor sunt semne caracteristice limfedemului.

Este recomandată bandajarea piciorului sau purtarea de ciorapi compresivi, masarea ganglionilor limfatici pentru îmbunătăţirea drenajului limfatic şi efectuarea de exerciţii fizice uşoare.

Insuficienţa venoasă cronică

Această afecţiune presupune o tulburare a funcţiei venoase de întoarcere a sângelui de la nivelul picioarelor, înapoi către inimă. Pe lângă edem (umflare) în partea de jos a piciorului, pacientul poate prezenta şi ulceraţii sau modificări de culoare ale pielii.

În funcţie de gradul bolii, persoanele cu insuficienţă venoasă cronică vor lua la recomandarea medicului medicaţia necesară normalizării funcţiei venoase. În plus, li se recomandă şi utilizarea ciorapilor compresivi şi efectuarea cu regularitate a exerciţiior fizice.

Cheagurile de sânge

Umflarea gleznei poate fi cauzată şi de prezenţa cheagurilor de sânge (la nivelul picioarelor).

Dacă observi senzaţie de greutate a piciorului afectat, zonă roşie şi caldă la nivelul gambei, durere şi edem, culoare schimbată a piciorului apelează neapărat la medic pentru începerea administrării tratamentului anticoagulant.

Alături de tratamentul medicamentos este recomandată purtarea ciorapilor compresivi şi menţinerea piciorului în poziţie ridicată, conform farmaciata.ro.

Sarcina

Gleznele şi picioarele gravidei se umflă ca urmare a reţinerii de fluide în corp (rezultă edemul de sarcină) şi a presiunii asupra gleznelor din cauza greutăţii.

Umflarea bruscă a picioarelor, a feţei sau a mâinilor, durerile de cap, nevoia rară de a urina, tulburările de vedere sunt semne de preeclampsie (hipertensiune arterială în timpul sarcinii).

Ca mijloace de prevenţie şi suport se recomandă utilizarea de ciorapi de compresie, aplicarea de comprese reci, consumul de alimente bogate în potasiu, aport scăzut de sare, evitarea cafelei şi a statului în picioare perioade lungi.

Alte cauze

Bolile renale, hepatice, cardiace sau unele efecte secundare ale medicamentelor (hormoni, steroizi, antidepresive, antiinflamatoarele nesteroidiene, blocantele canalelor de calciu) pot cauza de asemenea umflarea gleznelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net