De ce este bine să mănânci ouă
Ouăle conţin vitamina B1 (care împiedică acumularea unor substanţe toxice, ce pot afecta sistemul nervos), vitamina B2 sau riboflavină (necesară pentru eliberarea energiei din alimente şi pentru producerea de globule roşii), vitamina B12 (întreţine sănătatea sistemului nervos), acid folic (recomandat gravidelor, pentru că previne apariţia defectelor neurale la nou-născut).
Lecitina din ou este bogată în caolină, substanţă care, conform unui studiu american recent, ar putea reduce cancerul de sân cu până la 24 de procente. De asemenea, ouăle sunt o sursă importantă de vitamina D, cu rol de protecţie împotriva cancerului colo-rectal, arată un studiu american. În plus, ouăle sunt şi o sursă de vitamina E, un antioxidant puternic, care protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi, acei oxidanţi care pot deteriora membranele celulare şi ADN-ul, favorizând cancerul.
Cercetătorii canadieni au descoperit că proteinele din ouă pot reduce hipertensiunea. Potrivit oamenilor de ştiinţă, atât în ouăle fierte, cât şi în cele prăjite se găsesc diverse peptide, care acţionează asemănător cu medicamentele folosite în tratamentul hipertensiunii, factor de risc pentru bolile de inimă.