De ce femeile însărcinate „râvnesc” doar la anumite alimente. Ce spun specialiștii

Toată lumea știe că atunci când sunt însărcinate, femeile au de multe ori pofte specifice sau complet aleatorii. Undeva între 50 și 90 la sută dintre gravide raportează că se confruntă cu acest fenomen.

Femeile gravide au pofte ciudate / foto: Pixabay
Femeile gravide au pofte ciudate / foto: Pixabay

Unele dintre femei mărturisesc că au poftit la maioneză pe orice (chiar dacă înainte nu o mâncau deloc) sau înghețată cu adaosuri neobișnuite, precum măslinele.

În același timp, ale „victime” ale poftei spun că și-au dorit să pună unt de arahide peste pui sau peste orez ori au simțit nevoia să mănânce murături înmuiate în Nutella sau carne uscată de vită cu caramel.

Ce spun medicii ginecologii despre poftele din sarcină

Medicii ginecologi/obstetricieni au încercat să explice această nevoie pe care o simt gravidele de a consuma anumite alimente sau combinații de alimente pe care înainte nu le-ar fi făcut niciodată.

Dulciurile, carbohidrații, proteinele animale, fructele și lactatele sunt cele mai frecvente cinci grupe de alimente căutate de gravide, spune, pentru Yahoo Life, Dr. Tiffany Pham, consilier medical la aplicația de sănătate pentru femei Flo.

Chiar dacă nu sunt incluse pe această listă, murăturile sunt și ele o „poftă” clasică în cazul gravidelor. Referitor la murături însă, Tiffany Pham avertizează asupra conținutului de sare.

„Prea multă sare poate agrava retenția de apă în timpul sarcinii și poate crește riscul de hipertensiune gestațională și preeclampsie, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătății bebelușului tău", arată specialista.

Nimic nu este exclus când e vorba de pofte

Pentru gravide, unele alimente sunt mai frecvente decât altele, însă nimic nu este exclus atunci când vine vorba de aceste pofte.

„Poftele pot apărea în orice moment și chiar se pot schimba în fiecare trimestru”, a declarat pentru Yahoo Life Dr. Cheruba Prabakar, medic ginecolog la Sutter Health și consilier medical la Luna Daily.

Începutul sarcinii este însă punctul fierbinte, spune Dr. Tiffany Pham, care precizează că ele tind să apară la sfârșitul primului trimestru.

„Pentru unele femei, ar putea începe încă de la cinci săptămâni de sarcină și se intensifică în timpul celui de-al doilea trimestru", spune Pham.

Poftele vor deveni „mai puțin intense în timpul celui de-al treilea trimestru", după cum sugerează unele cercetări invocate de Pham, „și tind să dispară după nașterea copilului".

De ce alimente atât de specifice

Medicul explică, totodată, că există o mulțime de teorii care țin cont de schimbările fiziologice majore care se produc în organism în timpul sarcinii.

„Papilele gustative pot suferi modificări pe măsură ce nivelurile de hormoni de sarcină cresc. Unele femei tânjesc după ceea ce corpul lor ar putea avea o carență nutrițională. Femeile care au un nivel scăzut de fier pot pofti la carne roșie, de exemplu”, spune specialista, care însă nu este convinsă că deficiențele nutriționale sunt responsabile de aceste pofte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net