De ce sunt periculoşi acarienii şi cum să scapi de ei

4 iulie 2014
article img
Covorul trebuie aspirat foarte des pentru a elimina praful şi acarienii Shutterstock

Putem spune, fără să exagerăm, că dormim cu duşmanul în pat. Un duşman tăcut şi invizibil dar care îţi pune în pericol sănătatea zi de zi. Este vorba despre acarienii care se găsesc în perne, saltele, pilote, pături şi lenjeria de pat. Uite ce afecţiuni pot declanşa şi cum să le evităm!

Ce sunt acarienii?

Acarienii fac parte din clasa arahnidelor. Sunt organisme mici, microscopice cu cap, toracde şi abdomen nediferenţiate, cu aparatul bucal adaptat pentru ros, înţepat sau supt. Acarienii se găsesc în locuinţe şi se hrănesc cu celulele moarte, formând colonii în fibrele textile (aşternuturi de pat, şesături, covoare) în mobilă şi pe pardoseală. Se dezvoltă în  medii călduroase şi umede. Reproducerea lor este accelerată în lunile octombrie-noiembrie şimartie-aprilie.

Mucegaiurile şi acarienii provoacă alergii

Inhalarea sporilor de mucegai, precum şi expunerea la acarienii ce se găsesc în praful din casă, în saltele, în perne, în cobvoare, în aşternuturile de pat sau mobilierul tapiţat cresc probabilitatea de apariţie sau de agravare a bolilor alergice. Astfel, dacă ai predispoziţie alergică, iar în locuinţă este praf şi umezeală (mediul propice pentru dezvoltarea mucegaiului şi a acarienilor), poţi constata că te confrunţi cu simptome specifice rinitei, conjunctivitei sau cu iritaţii cutanate. O altă problemă este că, dacă dormi într-o cameră neaerisită, din care nu au fost îndepărtate praful şi igrasia, există un risc major să dezvolţi astm.

article img

Poţi suferi şi de afecţiuni dermatologice

Mai mult decât atât, expunerea la acarieni poate duce şi la apariţia unor boli de piele precum rozaceea (cuperoza), iar mucegaiurile pot provoca sinuzită fungică. De asemenea, un studiu efectuat la Centrul Medical „Langone” şin New York, SUA, arată că infestaţiile cu acarieni cresc riscul de apariţie a anxietăţii şi a depresiei. Iar astfel de probleme pot apărea şi în urma inhalării sporilor de mucegai, deoarece aceştia eliberează toxine ce afectează sistemul nervos, susţin cercetătorii de la Universitatea „Brown” din SUA. Şi problemele provocate de acarieni nu se opresc aici: cercetătorii canadieni au descoperit că acarienii pot transmite microbi rezistenţi la antibiotice.

article img

Cum să eviţi îmbolnăvirile?

 - Aeriseşte camerele - Aeriseşte camerele în fiecare zi timp de 30 de minute, de preferat dimineaţa şi seara, pentru a evita ca praful să între în locuinţă.

 - Spală draperiile – la fiecare sfârşit de săptămână spală draperiile şi perdelele din locuinţă la cea maimare temperatură pe care o suportă materialele

 - Spală regulat textilele – jucăriile din pluş, păturile, cuverturile şi husele se spală o dată pe lună, la temperaturi ridicate, dar care să fie suportate de materialele respective (lână, mătase, bumbac etc)

 - Depozitează hainele în dulapuri – nu lăsa hainele la întâmplare pe spătarul scaunelor sau aruncate pe pat. Acestea trebuie depozitate în dulapuri care se închid foarte bine şi nu lasă praful să pătrundă în interior

 - Atenţie la temperatură şi umiditate– în locuinţa ta trebuie să menţii o temperatură constrantă, până în 20 de grade celsius şi să menţii un nivel scăzut al umidităţii.

 - Şterge praful – praful care se depune pe obiectele de mobilier şi ecranul televizorului  se şetrge în fiecare zi cu o cârpă umedă