De la ce vârstă se administrează vaccinul antiHPV

Ultima actualizare:

    Vaccinarea anti HPV se face de la 11 aniwww.clicksanatate.ro
Vaccinarea anti HPV se face de la 11 aniwww.clicksanatate.ro

Vaccinarea gratuită antiHPV începe în luna ianuarie a anului 2020. Imunizarea se face în cabinetele medicilor de familie fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani. La cerere, pot fi vaccinați și băieții. Deja primele 20 000 de doze de vaccin antiHPV au fost trimise la direcțiile de sănătate publică.

Rapoartele medicale arată o realitate cruntă. Cancerul de col uterin este a patra cea mai frecventă cauză de deces din lume, iar  528.000 de cazuri noi apar în fiecare an, din care 3.300 numai în România. Mai grav este că 1.800 de femei au murit din cauza acestei boli. În majoritatea cazurilor infecția cu HPV nu dă simptome, astfel că fără prevenție cancerul de col uterin poate fi depistat prea târziu.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătății, vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat.

Cine nu este pe listă se poate vaccina contra cost, însă prețul este destul de piperat.  O doză de vaccin (seringă preumplută) ”Gardasil 9” costă în jur de 650 de lei. Trebuie știut însă că acesta se eliberează doar din farmacie și doar în baza prescripției medicale.

Și băieții pot fi imunizați antiHPV

Puțini știu că HPV poate cauza cancer și la bărbați. Potrivit site-ului Asociației Proimunizare, vaccinarea anti-HPV e recomandată pentru preadolescenţi, fete şi băieţi cu vârsta de 11-12 ani. Toţi preadolescenţii au nevoie de vaccinul anti-HPV ca să poată fi protejaţi de infecţiile cu HPV care pot să provoace cancer.

Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie și către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea antiHPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.

“Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populația și să explicăm așa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Cum se administrează vaccinului antiHPV

Potrivit site-ului Centrului Medical ”Victor Babeș” vaccinarea antiHPV constă în trei doze care sunt injectate în braț într-o perioadă de 6 luni : la "momentul 0", apoi la 2 luni și la 6 luni după prima doză. Datele studiilor clinice demonstrat o eficacitate și imunogenitate foarte bună. Vaccinurile utilizate pentru prevenirea infrecției cu Human Papilloma Virus (HPV) asigură protecție de 100% împotriva leziunilor precanceroase provocate de virusul Papilloma Uman tipurile 16 și 18. De asemenea, datele studiilor au arătat faptul că vaccinarea asigură protecție susținută de 100 %, până la 5 ani după vaccinare.

Cine nu trebuie să facă vaccinul antiHPV?

Înainte de a face vaccinul antiHPV trebuie să spuneți medicului despre toate alergiile pe acre le aveți. Trebuie să stabiliți dinainte dacă puteți să vă imunizați cu acest tip de vaccin. Iată cine nu trebuie să facă vaccinul antiHPV:

1. Persoanele care au prezentat, la un moment dat, reacţii alergice ce le-au pus viaţa în pericol, declanşate de orice ingredient al vaccinului antiHPV, sau reacţii alergice la o doză anterioară de HPV.

2. Persoane alergice la drojdia de bere (Gardasil şi Gardasil 9).

3. Vaccinurile antiHPV sunt sigure pentru copiii cu afecţiuni uşoare – care prezintă, de pildă, febră nu foarte mare, sub 38,3˚C, răceli, rinoree sau tuse. Persoanele cu afecţiuni moderate sau grave trebuie să aştepte până când starea lor de sănătate se îmbunătăţeşte, conform Asociației Proimunizare.

20.000 de doze așteaptă primii pacienți

Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV, iar primele 20 000 de doze au fost deja distribuite la direcțiile de sănătate publică.

Acordul Cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare.

“Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populația și să explicăm așa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, precizează Victor Costache, ministrul Sănătății.

De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin.

Citește și: 

Infecția cu HPV. Cât de periculoasă este și cum te poți proteja

Drama prin care a trecut familia Laurei Cosoi: «Am albit într-o săptămână»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net