De unde îţi iei vitaminele esenţiale
Ultima actualizare:
Problemele grave de sănătate pot fi cauzate de aportul insuficient de vitamine. Carenţele duc la stări de oboseală, insomnie şi la scăderea imunităţii. Majoritatea vitaminelor pot fi însă procurate din surse naturale, la îndemână, despre care poţi afla din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
- Vitamina A. E responsabilă pentru sănătatea ochilor, pielii, dinţilor, părului. E necesară pentru imunitate. Printre alimentele bogate în vitamina A sunt: ficatul de vită, rinichii, ouăle, uleiul de peşte, legumele şi fructele portocalii, legumele verzi.
- Vitamina B. Este implicată în numeroase procese metabolice, în special ale sistemului nervos şi imunitar şi în asimilarea substanţelor nutritive: zaharuri, proteine, grăsimi. Deficitele vitaminelor B se asociază cu afecţiuni diverse precum: anemii, neuropatii, psihoze şi depresii, modificări ale pielii.
- Vitamina B12. Pentru a utiliza proteinele din organism ai nevoie de vitamina B12. Ea ajută la transportul oxigenului în sânge, deci, este esenţială pentru producerea de energie. De asemenea, vitamina B12 contribuie la dezvoltarea fizică, la creşterea poftei de mâncare şi a greutăţii corporale. Se găseşte cu precădere în produsele de origine animală: carne de pui, vită, porc, mai ales în ficat, lapte, ouă, fructe de mare.
- Vitamina E. Este cunoscută ca vitamina pentru fertilitate. Contribuie la menţinerea unui sistem circulator sănătos, ajutând la vindecarea rănilor. Protejează celulele roşii şi previne distrugerea vitaminelor A şi C. Surse bogate de vitamina E sunt uleiurile vegetale (soia, porumb, floarea soarelui), germeni de grâu, morcovi, nuci şi legume cu frunze verzi.
- Vitamina K. E necesară pentru coagularea sângelui. Ea are un rol important şi în funcţionarea corectă a rinichilor. Surse bogate de vitamina K sunt legumele cu frunze verde închis, spanac, brocoli, lăptuci, varză, ceai verde. Ea mai poate fi găsită în ovăz, grâu integral, mazăre proaspătă, ouă şi produse lactate.