Decenii de progres medical în pericol! Boala devastatoare care a revenit în forță după 20 de ani

De mai bine de două decenii, de-a lungul globului s-a înregistrat o scădere constantă a numărului de îmbolnăviri cu tuberculoză. Cândva una dintre cele mai de temut boli, TBC-ul a fost ținut sub control în ultimii ani de către eforturile medicilor. Însă, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, numărul cazurilor este în creștere.

OMS estimează că 4 milioane de oameni suferă de boală fără să fie diagnosticați. / foto: freepik.com
OMS estimează că 4 milioane de oameni suferă de boală fără să fie diagnosticați. / foto: freepik.com

Conform datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), omenirea se confruntă, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, cu o creștere a numărului de bolnavi de tuberculoză, după ce tendința globală a fost într-o scădere continuă. Potrivit organizației, pandemia de COVID-19 a distras atenția sectorului medical de la diagnosticarea și tratarea tuberculozei.

Supranumită „moartea albă”, tuberculoza era, cândva, o boală care făcea ravagii de-a lungul lumii industrializate, cauzând, de-a lungul secolului XIX mai multe morți în marile orașe decât orice altă boală. Pentru vasta majoritate a celor care aveau ghinionul să contracteze boala, aceasta era letală, neavând niciun tratament viabil pentru o lungă perioadă. De abia din anii 1940 tuberculoza începe să devină tratabilă, cu ajutorul descoperirii antibioticelor.

Decenii de progres, în pericol

Odată cu dezvoltarea metodelor de tratament, împreună cu creșterea, în general, a standardului de viață în mediul urban, cazurile de tuberculoză au început să scadă. Însă, conform OMS, în ziua de azi, se estimează existența a peste 4 milioane de oameni pe glob ce suferă de tuberculoză, însă nu au fost nici măcar diagnosticați.

Venind în urma pandemiei de COVID-19, creșterea numărului de îmbolnăviri se bănuiește a fi consecința întârzierii diagnosticării și a tratamentului, precum și a imposibilității celor bolnavi de a beneficia de tratamentul necesar, din cauza stării de „lockdown” prin care a trecut globul.  

Tuberculoza se transmite pe calea aerului, prin secreții, cum ar fi un strănut, tuse, sau chiar în timpul vorbirii. Simptomele sunt diverse, iar dacă aveți suspiciunea că ați putea fi bolnav, nu ezitați să mergeți imediat la doctor! Printre simptome se pot număra febră, tuse care persistă cu săptămânile, oboseală, sau, în unele cazuri, chiar dureri abdominale și convulsii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net