«Doctor» și întreprinzător, melcul este o sursă de beneficii

Ultima actualizare:

    Melcul, un aliat pentru sănătatea noastrăFoto: naturashop.ro
Melcul, un aliat pentru sănătatea noastrăFoto: naturashop.ro

Deși îl întâlnim deseori în drumețiile noastre, în parcuri, în excursii sau în grădinile de zarzavat, simpaticul și modestul melc ne ascunde multe secrete .În lume există mii de specii de melci: unele au dimensiuni foarte mici, alții ,”uriașii” cântăresc chiar și șase kilograme și trăiesc în California. Specialiștii susțin că o parte din numărul speciilor de melci trăiesc în apă - sărată sau dulce.

Ce nu știți despre melc

Tăcut și singuratic, melcul nu scoate nici un sunet și nu are organ auditiv. El poate să se retragă în cochilia lui și să hiberneze astfel, luni în șir, timp în care nu mănâncă și nu bea absolute nimic. Mai mult, melcul poate să supraviețuiască la geruri  cumplite, până la minus zeci de Celsius. Majoritatea melcilor își poartă casa în spinare; există însă și melci ”fără casă”, fără cochilie.

Modestul melc este un gospodar desăvârșit  și, cu ajutorul  unei secreții cleioase, o pojghiță subțire, își izolează intrarea în cochilie, dar poate să-și cârpească în câteva ceasuri casa, când aceasta este avariată. De asemenea, specialiștii au urmărit ani în șir stilul de viață al melcilor și  au constatat cât de valoros este acest ”clei” pentru omenire, și cum reușește melcul să aibă grije de propriul confort.   

O uimitoare descoperire: melcul combate artroza

În anul 1980, după opt ani de teste și de analize, cercetătorii au dezlegat un mister în Heraklion, capitala insulei Creta. De secole, în această zonă, cazurile de artoză sunt foarte rare (de 8 ori mai puține decât în alte localități din Grecia). Concluzia studiului a fost uluitoare:  artroza era combătută de …melc.  

Descoperirea i-a stupefiat pe cercetători

Într-adevăr, melcul reprezintă un aliment preferat al populației din insula Creta. Cercetatorii au evidențiat faptul că melcul conține din abundență o proteină unică (este singura  vietate ce o posedă din abundență).  

Și francezii consumă frecvent carnea de melc

Melcii sunt o delicatesă prezentă și în gastronomia franceză, iar în ultimii ani  consumul de melci s-a bucurat de o popularitate din ce in ce mai mare și în Marea Britanie. Carnea de melc este o carne slabă în grăsimi și bogată în proteine, ceea ce o face excelentă pentru oamenii care vor să mănânce sănătos. Francezii gătesc carnea de melc astfel: o scot din cochilie, o marinează în unt, usturoi și pătrunjel, apoi o pun la loc în cochilie și o servesc cu tacâmuri speciale. Acest preparat poartă numele de “escargot” și se regăsește în meniurile tuturor restaurantelor din Franța. Ba mai mult, ouale melcilor au devenit și ele o delicatesă, fiind numite "caviarul melcilor" sau “Escargot pears”. Aceste ouă albe și luminoase au un gust delicat și  proprietăți afrodiziace puternice. De aceea, cu câteva decenii în urmă, ouăle melcilor erau cunoscute și sub numele "Perlele Afroditei”.

Beneficiile cărnii de melc

Carnea de melci este dietetică și nu conține colesterol. De aceea, preocuparea de creștere a  melcilor poate să-i stimuleze pe fermierii români, deoarece nu necesită investiții  deosebite. În țara noastră, mai ales în Transilvania, există tradiția de recoltare a melcilor din flora spontană și pregatirea lor culinară.  Mai mult, de curând s-au înființat și puncte de colectare,  de prelucrare și  de export a cărnii de melci. Dar pentru a fi o afacere profitabilă, fermierii români sunt ajutați cu tehnologie adecvată, iar prin contract, melcii se preiau la  export la prețul Bursei din Paris. De asemenea, prin Programul SAPARD se pot obține 50% fonduri nerambursabile pentru această activitate.

Melcul, remediu pentru piele din vremea lui Hipoctare

Chiar din vremea medicului antic Hipocrat, melcul era un remediu ce trata cu succes inflamațiile pielii. În acest scop, Hipocrate  recomanda melcii zdrobiţi, amestecaţi cu lapte acru. În zilele noastre, sunt folosite cremele cu extract de melc, ca tratament împotriva îmbătrânirii pielii.

Un experiment japonez în cosmetică

Un tratament revoluţionar, experimentat într-un salon din Tokio, folosește melcii vii care se târăsc pe faţa pacientului. Se consideră că mucusul produs de aceştia conţine substanţe benefice pentru înfrumuseţarea pielii, dar pot ajuta şi la vindecarea arsurilor solare, provocate de expunerea la radiațiile ultraviolete. Cura cu melci, numită Celebrity Escargot Course, este aplicată în cadrul unui tratament, timp de  60 de minute, la Clinical Salon din Tokio. În timpul tratamentului, faţa este curăţată, apoi pe frunte şi pe obraji sunt aşezaţi cinci melci care sunt lăsaţi să meargă liber. Tratamentul mai include masaje cosmetice, măști și impulsuri electrice. Specialiștii salonului cosmetic din Tokio susțin că în timpul tratamentul mucusul produs de melci ajută la hidratarea pielii, reduce inflamaţia şi îndepărtează celulele  moarte, oferind pielii o strălucire sănătoasă şi atenuând semnele îmbătrânirii. Se consideră că mucusul de melc, care ajută la refacerea celulelor pielii, ar fi util şi în cazul arsurilor provocate de expunerea la radiaţia ultravioletă. De asemenea, merită reținut și un alt aspect important: secreția aceasta vâscoasă, care-i ajută pe melci să se deplaseze mai ușor, conţine proteine, cu efecte benefice pentru piele, antioxidanţi şi acid hialuronic. Melcii  folosiți în acest tratament sunt hrăniţi numai cu legume organice - spanac, morcovi și sfeclă.

Japonezii au experimentat efectele terapiei cu melci
Japonezii au experimentat efectele terapiei cu melci

Un extract de melc ce  combate artroza

Chiar din anul 2011, persoanele cu dureri de articulații insuportabile au aflat că în Franța, țară consumatoare de melci, există un remediu pentru dureroasa afecțiune, un miraculos amestec din proteină  extrasă din melci și din substanțe naturale, iar licoarea redă flexibilitatea articulațiilor. Realizatorii acestui elixir pe bază de melci, numit Arthrelix, au lansat produsul și în țara noastră, acesta fiind un antiinflamator benefic pentru această categorie de bolnavi.    

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net