Dormi puţin? Ai grijă să nu faci infarct!
Somnul este esenţial pentru sănătate. Centrul american de Prevenire şi Control a Bolilor a publicat recent rezultatele unui studiu care a urmărit efectele asupra organismului uman produse de fie prea mult somn, fie prea puţin.
De multe ori, insomniile sunt direct legate de o slăbire a sistemului imunitar şi de creşterea riscului producerii unor boli inflamatorii. Pentru cei care nu se odihnesc în medie 7-8 ore pe noapte, veştile sunt proaste: riscă să facă infarct, să dezvolte boli cardiovasculare şi diabet de tip 2.
Doctorul John Krystal a remarcat faptul că în cazul persoanelor care dorm mai mult decât trebuie, depresia care se instaurează post-factum este nocivă pentru metabolism, crescând colesterolul şi mărind riscul apariţiei de boli cardiovasculare.
Infecţiile din organismul slăbit pe fondul lipsei de somn duc la creşterea unor substanţe de tipul proteinei reactive C (n.r. proteina sintetizată în ficat, al cărei nivel creşte în funcţie de gradul inflamaţiei). Acest indicator este prezent şi în cazul indivizilor care obişnuiesc să fie sedentari, dar şi în cazul celor hiper-activi care suferă de insomnii. Cercetătorii au urmărit pe o perioadă de 10 ani fluctuaţiile acestei substanţe pentru a stabili nivelul de risc de îmbolnăvire cauzat de problemele de somn. Scăderea sistemului imunitar poate duce la diabet de tip 2, tensiune crescută, probleme cardiovasculare şi chiar moarte prematură.
La studiu au participat 50.000 de voluntari. Conform rezultatelor finale, în proporţie de 82%, insomniacii sufereau de depresie, stres, atacuri de panică şi anxietate.