Două modele de măști de protecție, neconforme. Ce ar trebui să știe românii

image
Capacitatea totală de filtrare a acestei măști este insuficientă

Două modele de măşti de protecţie neconforme au fost semnalate pe piaţa europeană, respectiv un model care promite protecţie ridicată fără dovezi şi unul care nu se adaptează corespunzător la conturul feţei. Alertele au fost emise de Belgia şi de Luxemburg, la scurt timp după ce în România 31 de milioane de măşti de protecţie au fost oprite temporar de la comercializare.

Paul Anghel, şeful Direcţiei GeneraleControl şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din ANPC, postat pe Facebook detalii legate de cele două produse.  

„Masca este prezentată ca oferind o funcţie de protecţie ridicată («capacitate de filtrare ridicată», «ajută la filtrarea a până la 90% din bacterii», «ideal pentru utilizarea asistenţei medicale la domiciliu»). Cu toate acestea, aceste afirmaţii nu sunt susţinute de dovezi. În absenţa unei dovezi a eficienţei acestor măşti, acest lucru ar putea crea un sentiment de siguranţă fals faţă de purtător şi, prin urmare, nu ar putea proteja în mod corespunzător dacă nu sunt combinate cu măsuri suplimentare”, se arată în alerta emisă de Luxemburg în sistemul RAPEX, conform Adevărul.

„Capacitatea totală de filtrare a măştii este insuficientă (valoare medie măsurată ≤ 72,90 %), iar masca nu se adaptează corespunzător la faţă. În consecinţă, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecţie în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecţie suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149”, se arată în alerta emisă de Belgia, referitor la celălalt model de mască.

image
Capacitatea totală de filtrare a acestei măști este insuficientă

În România au fost oprite temporar de la comercializare peste 31 de milioane de măşti

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat joi că în ultima săptămână au fost verificaţi 504 operatori economici din toată ţara, fiind depistate nereguli în cazul a 275, potrivit Hotnews.ro.

Mai exact, inspectorii ANPC au identificat nereguli în legătură cu aproape 58 la sută dintre aceste echipamente de protecţie.   

Au fost oprite temporar de la comercializare peste 31 de milioane de măşti, iar alte peste 90.000 de măşti au fost oprite definitv de la vânzare.

Citește și:

Măștile de protecție. 8 lucruri pe care trebuie să le știe toată lumea 

Iată masca de protecție care costă 1,5 milioane de dolari!

horoscop ( FOTO pixabay )
cub larisa iordache png
andreea mantea 2 JPG
7 front elvetianca pensiune jpg
proteste   profimedia 0727331327 jpg
foto 1   privire oras shutterstock 674347609 jpg
andreea esca si alexia eram
BeFunky collage (22) jpg
Ziua 55 a războiului Ucraina - Rusia Bucha FOTO Gettyimages
Blog Cornel Stan
image
image
image
image
FotoJet (1) jpg
Camilla Parker si Regele Charles jpeg
Sistem HIMARS FOTO Profimedia
foto 1   privire oras shutterstock 674347609 jpg
proteste   profimedia 0727331327 jpg
rapper rus   mrwalkie Instagram  jpg