Dovleacul, bun pentru ochi şi nervi
Te vitaminizează. Dovleacul conţine o multitudine de vitamine şi minerale, printre care zinc, seleniu, vitamina C, vitamina A, calciu, vitamina E, fier. Practic, dacă în fiecare zi ai mânca 100 g de dovleac crud, nu ai mai avea probleme legate de carenţele de vitamine.
Reglează somnul. Dacă vi se întâmplă să aveţi reprize de insomnii, un pahat cu suc de dovleac e cel mai bun remediu. Amestecaţi 50 ml de suc de dovleac proaspăt, cu o linguriţă de miere de albine. Tratamentul are şi o reacţie secundară plăcută: puteţi scăpa de pungile de sub ochi, care apar în timpul somnului.
Este o sursă bună de antioxidanţi. Dovleacul conţine carotenoizi, acele substanţe care-i dau culoarea portocalie. Ele sunt recunoscute ca fiind antioxidanţi naturali care acţionează împotriva radicalilor liberi.
Previne apariţia cataractei. Dovleacul ne menţine ochii sănătoşi. Iar asta pentru că leguma conţine luteină, substanţă care previn apariţia şi instalarea cataractei şi a degenerării maculare.Seminţele, sursă de nutrienţi. Seminţele de dovleac sunt, de asemenea, o sursă de nutrienţi. Sunt bogate în proteine şi conţin fier, magneziu, fosfor şi zinc. Uleiul obţinut din seminţe de dovleac e, de asemenea, bogat în acizi graşi esenţiali, despre care se spune că scad nivelul de colesterol şi menţin sănătatea vaselor de sânge şi a nervilor.
Cum poate fi consumat dovleacul: copt sau sub formă de plăcintă, crud şi ras, în salate cu roşii, castraveţi, conopidă, condiment, înăbuşit în supe, sub formă de decoct de seminţe , stors, sub formă de suc.