Dovlecelul Zucchini s-a împământenit și în țara noastră
În multe localități din Muntenia, în mediul rural mai ales, localnicii cultivă dovleacul ” italian”Zucchini. Multe gospodine preferă acest soi de dovleac pentru că este mai dulce decât dovlecelul nostru tradiționalul.
Dovleacul Zucchini poate fi adăugat în salatele de vară, în ghiveciul de legume, cu roșii, ceapă, mărar și usturoi. Cine preferă preparatele cu carne poate să folosească dovleacul ca o garnitură, asezonată cu mărar, la o friptură de pui sau de vită.
Calitățile nutriționale ale dovleacului Zucchini
Nutriționiștii europeni susțin că acest soi de dovleac este bogat în vitamine, conține puține calorii și multă apă. De asemenea, nutriționiștii recomandă rețetele cu acest dovleac deoarece este o legumă care se digeră ușor. Gospodinele prepară acești dovlecei la grătar alături de o garnitură de roșii asezonată cu suc de usturoi. Persoanele care apreciază delicatesele din legume consumă și florile acestui dovleac pentru gustul său deosebit.
Zucchini conține multe substanțe nutritive
Dovleceii Zucchinii conțin multă apă, dar sunt bogați și în substanțe nutritive: carbohidrati, minerale precum sodiu, calciu și potasiu, proteine și fibre vegetale. Deoarece Zucchini conține cantități semnificative de vitamine- A și E, nutriționiștii ne recomandă să includem această legumă în dieta noastră cotidiană, iar la sfârșitul sezonului, să facem provizii de dovlecei Zucchini pe care să le păstrăm în congelator.
Dovleacul Zucchini s-a răspândit din Italia în toată Europa
Zucchini s-a răspândit din Italia, ca legumă de grădină încă din secolul al XVII –lea, în toată Europa, iar în Germania se bucură de popularitate chiar din anul 1980. Prețuit de gospodari, dovleacul Zucchini este sărbătorit în data de 7 mai și în zilele noastre. În Muntenia, deseori soiul de dovleac Zucchini are culoarea verde închis și dacă nu este recoltat când are dimensiunea de 30-40 cm, acesta poate să atingă o greutate de până la 2 kg. Acest dovleac poate să fie recoltat în intervalul iunie-octombrie .