Durerile abdominale: când trebuie mers la medic
De cele mai multe ori, funcția durerii este de alarmare asupra prezenței unei tulburări potențial dăunătoare pentru organism.
Durerile articulare, prezente și la tineri
Peste 200 de boli pot afecta articulațiile, multe dintre acestea fiind reprezentate de bolile reumatice cronice, simptomul principal fiind durerea. Unele dintre acestea sunt de tip degenerativ, cum este artroza, boală ce apare în cadrul procesului de îmbătrânire la nivel articular. În perioadele de crize, se poate recurge la tratament local și/sau general cu antiinflamatoare, decontracturante musculare și antialgice.
Alte boli ale articulațiilor sunt cele inflamatoare precum poliartrita reumatoidă și spondilita anchilozantă. La tineri se întâlnesc mai ales forme de reumatism infecțios sau autoimun. În bolile inflamatoare articulare, durerea apare mai ales noaptea; este accentuată în repaus și cedează la mișcare. Articulațiile afectate sunt umflate și uneori calde. În astfel de boli, este nevoie de urmarea tratamentului de fond.
1 din 5 adulți are dureri de spate
Una dintre suferințele care aduc frecvent oamenii la medic este durerea de spate, favorizată de factori precum suprasolicitarea coloanei, căratul de greutăți, poziția incorectă, întinderea musculară, afecțiunile degenerative, tasarea vertebrelor, hernia de disc, artrita și artroza. Există mai multe tipuri de dureri de spate, clasificate, după tipul lor (mecanice, inflamatoare) sau după localizare (cervicalgie – la nivelul gâtului, care iradiază sau nu spre cap, umăr și mâini; lombalgie – în zona lombară; dorsalgie – în regiunea dorsală; durerea pe traiectul unui nerv sciatic).
Statisticile arată că 1 din 5 adulți are are dureri lombare care durează de mai mult de 3 luni. În cazul în care durerile nu cedează, este nevoie de prezentarea la medic, pentru aflarea cauzei care a dus la producerea durerilor de spate. Dacă disconfortul este intens, medicul va prescrie diverse medicamente (antiinflamatoriile nonsteroidiene și steroidiene, antialgicele, relaxantele musculare). De multe ori, poate fi nevoie de ședințe de fizio- și kinetoterapie. Se vor evita menținerea pozițiilor fixe pe perioade lungi (statul de scaun) și activitățile care suprasolicită coloana vertebrală.
Durerea abdominală intensă, semn de pancreatită
Foarte frecvente sunt durerile abdominale, care afectează 2-4 adulți din 10 și 1-2 copii din 10, potrivit statisticilor. Dacă e localizată în partea stângă, poate fi vorba de o afectare a splinei, a stomacului sau a pancreasului. O posibilă cauză este și diverticulita (inflamația unor formațiuni asemănătoare unor pungi, aflate pe peretele intestinului). Durerea abdominală intensă apărută brusc şi care durează de câteva ore sau zile şi care iradiază spre spate poate fi semn de pancreatită, boală favorizată, printre altele, de consumul de alcool și de alimente grase, precum şi de fumat. Și constipația poate da durere resimțită în partea stângă.
În cazul în care durerea apare în partea dreaptă, poate fi vorba de apendicită, calculi biliari sau de o inflamație a vezicii biliare. Alte cauze posibile ale durerilor abdominale sunt: boala Crohn, gastroenterita, peritonita, ocluzia intestinală, colica renală sau o afecțiune virală. În cazul femeilor, poate fi vorba de un chist ovarian, de salpingită sau o sarcină extrauterină. Dacă durerile apar bruss, sunt însoțite de febră sau durează mai multe zile, prezentarea la medic este mai mult decât necesară.
Află pe clicksanatate.ro opinia specialistului în privința durerilor care necesită investigații!